Литургијом у Храму Светог пророка Илије, служењем помена и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје испред зграде Општине на коме су уписана имена 1.250 бораца, те посјетом Спомен соби, Борачка организација општине Соколац обиљежила је данас крсну славу Светог великомученика Димитрија – Митровдан.

Фото: Инфо центар Соколац

Обиљежавању се одазвао велики број породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, демобилисаних бораца, те представници локалне самоуправе, начелник општине Милован Бјелица, предсједник Скупштине Сретко Марјановић, одборници у локалном парламенту, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и народни посланик Страхиња Башевић.

Вијенце су положиле делегације Борачке организације општине Соколац, Општине Соколац, Града Источно Сарајево, Полицијске станице Соколац, ОО Субнора-а и Културно – умјетничко друштво „Завичај“.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић честитао је славу и захвалио на присутности борачкој популацији, која представља само један вид подршке новом руководству.

  • Договорили смо се да идемо у том правцу да Борачка организација на локалном нивоу буде центар окупљања, гдје ће борци долазити и којима ћемо у границама својих могућности помоћи. Имамо средства предвиђена допунским правима, локална управа је испоштовала све оно што је било договорено у протеклом периоду, али и Скупштина града Источно Сарајево, са којима имамо коректну досадашњу сарадњу и надам се да ће тако бити и у будућности. Учинићемо све да Борачка организација буде чврста, монолитна организација и позваћемо удружења, која су проистекла из Борачке организације да одржимо један састанак. Циљ је да будемо јединствени, јер заједно смо јачи. Надам се да ћемо истрајати у томе да реализујемо све оно што смо зацртали. Видимо данас да имамо подршку борачких категорија, политике, али и обичних грађана – нагласио је Ерић.
Фото: Инфо центар Соколац

Према његовим ријечима, недавно је услиједио позив из Бања Луке, у којем је наведено, да ли Борачка организација општине Соколац жели да постане најбоља у свом раду на републичком нивоу.

  • Ми се не утркујемо ни са ким, него једноставно мислимо да треба тако да се организујемо, да људи који су дали своје најмилије имају гдје доћи и испричати све оно што им је на души. У посљедње вријеме, често нас посјећују борачке категорије којима не треба ништа, али су дошли да нам пруже подршку у нашем раду. У том погледу, позвао бих све борце који нису чланови, да дођу, попуне приступницу и учлане се у Борачку организацију како би оставарили своја права – додао је он.

Ерић је похвалио предсједнике Одбора породица погинулих бораца и Одбора ратних војних инвалида Борачке организације општине Соколац, да су ажурни и изузетно добро раде свој посао.

Фото: Инфо центар Соколац

Начелник Милован Бјелица казао је да подршка локалне управе Борачкој организацији општине Соколац никада није доведена у питање.

  • Позвао бих борце да учинимо Борачку организацију снажнијом, јачом и бројнијом, јер је она стуб Републике Српске око које се морамо окупљати. Јединство нам је потребно на свим нивоима, а посебно око Борачке организације и Народне скупштине Републике Српске гдје је неопходна слога унутар нашег народа. У минулом периоду, успјели смо стамбено ријешити око стотину породица, јер сви који су добили станове по пројекту ЦЕБ 2 заједно са Секретаријатом за расељена лица и избјеглице РС су припадници борачке организације. Кроз општинску администарцију је прошло око 280 приправника, који су из породица бораца, ратних војних инвалида и погинулих бораца. За непуних једанаест година, уложено је преко 2.500.000 КМ за допунска прва бораца и функционисање Борачке организације – рекао је он.
Фото: Инфо центар Соколац

Бјелица је подсјетио да општина Соколац улаже много напора у његовање културе сјећања, те је захвалио породицама погинулих бораца Барјактаревић, Кошарац и Ђуричић – Томанић, који су били дио емисије „Око“ која се емитује на каналу Радио телевизије Србије. Свијету је представљено страдање српског народа, које многи до тада нису ни знали.

У Парохијском дому „Романијске Лазарице“ обављен је чин ломљења славског колача, након чега је услиједила трпеза љубави.

Фото: Инфо центар Соколац

У Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја општине Соколац погинуло је 287 припадника Војске Републике Српске, у редовима Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде.

Прва Романијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска бригада Ордедном Немањића.