Пријаву на јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата поднијело је 1.579 пољопривредних произвођача и прерађивача, а затражена су средства у износу од око 24 милиона евра, саопштено је из Фондације „Прогресус“.

Из ове фондације наводе да су затражена средства знатно виша у односу на расположива за подршку пољопривредницима према важећем грантовском уговору између Фондације и ЦЕД-а, партнерске организације мађарске Владе у реализацији Програма подршке.

Фондација је почела са формално-правним прегледима пријава за Програм подршке Владе Мађарске, те позвала пољопривреднике и прерађиваче да одговоре на захтјеве за допуне и исправке како би процес провјере и оцјењивања био завршен у што краћем року.

Све пријаве које су у оригиналном облику или након успјешних и правовремених допуна и исправки задовољиле формалне, процедуралне и правне услове јавног позива биће прослијеђене на стручно оцјењивање, у оквиру којег ће независна комисија разматрати испуњеност садржајних услова.

Фондација „Прогресус“ ће након стручног оцјењивања прослиједити ранг листу успјешно поднесених пријава ЦЕД-у, која ће одлучити о коначној листи корисника за додјелу бесповратних средстава.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској договорили су 2021. године премијер Мађарске Виктор Орбан и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.