Организовањем Симпозијума доктора медицине о савременом приступу у дијагностици и лијечењу кардиометаболичког синдрома данас је завршена вишедневна манифестација „Дани Болнице `Србија`“ у Источном Сарајеву.

Директор Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојша Шешлија истакао је да је организовање овог симпозијума круна манифестације у оквиру које су окупили најеминентније стручњаке из области кардиологије, представнике медицинских факултета из Републике Српске и Србије, који су дошли да дају подршку у даљем раду, развоју и едукацији кадра ове здравствене установе.

„Едукација је најбитнији фактор за наш млади кадар јер без тога нема ни квалитетне услуге за кориснике наших услуга. У наредним годинама ћемо се трудити да у оквиру обиљежавања `Дана Болнице `Србија„ окупимо најеминентније стручњаке из области које тада буду у фокусу“, рекао је Шешлија новинарима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство што је град и ове године покровитељ манифестације, односно симпозијума који је ставио фокус на електрокардиологију.

„Организовати овакву манифестацију, симпозијум говори да, осим редовних активности, Болница `Србија` ради ствари које привлаче гостујуће професоре, еминентне стручњаке да одрже предавање, али и наше специјалисте медицине који ће чути нове ствари и нове савремене трендове у овој области“, рекао је Ћосић.

Он је навео да напредак Болнице представља напредак и за град, јер је, осим Универзитета у Источном Сарајеву, ова здравствена установа, али и цијели здравствени систем, један од основних стубова његовог функционисања.

Ћосић је рекао да је ово болница свих шест општина, али и Сарајевско-романијске регије, додајући да ће и даље имати подршку града.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић истакао је да се на овај начин саопштавају нове научне и стручне информације људима који раде овдје.

„Осим тога, на овај начин се промовише ова болница, не само као установа гдје се лијече пацијенти, него и гдје се размјењују врло озбиљне идеје и врши озбиљна академска дискусија око различитих ствари које су битне“, указао је Бокоњић.

Он је додао да су квалитет предавача и тема гарант успјеха овог симпозијума.

„Овакав начин приступа и организације коју менаџмент већ успјешно ради три године је за нас као Медицински факултет веома значајно. Наставићемо да и даље подржавамо Болницу `Србија`, да помажемо у развоју кадра“, нагласио је Бокоњић, додајући да је циљ задржати младе на овим просторима.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је ово прилика да се размијене искуства и усвоје нове смјернице за лијечење.

Шкрбић је напоменуо да је континуирано образовање здравствених радника свих профила нешто без чека модерно здравство не може да функционише нигдје у свијету, па тако ни овдје.

„Стално пратимо новине и настојимо да нешто што је најновије одмах и примијенимо. У ери модерних дигиталних технологија све инфромације су доступне, а на нама стручњацима је да филтрирамо оно што је доступно, јер људи који нису у струци, често могу да буду наведени погрешним информацијама о обољењу, лијечењу, терапији, што је ковид најбоље показао – колико је било дезинформација“, навео је Шкрбић.

Он је додао да ресорно министарство и надлежне институције настоје да подигну општи квалитет и ниво услуга кроз дизајнирање одговарајућег простора и опреме.

„Имате младе докторе, искусне, који су главни стуб на који се здравство ослања и морају стално бити у тренду са свим најновијим смјерницама. Ако не пратите и не учите, онда заостајете, а није циљ да наше становништво због тога трпи“, рекао је Шкрбић.

Директор Болнице „Свети врачеви“ у Бијељини Златко Максимовић честитао је за добро организован скупу, истичући да је едукација, улагање у знање, инвестиција која се увијек исплати.

„Болница у Бијељини ће и даље да настави да улаже у кардиологију, као и у остале области медицине. Велики искорак смо направили у кардиологији, првенствено, интервентној и електрофизиологији, јер код нас ангио-сала посљедње три године ради 24 часа дневно. Већ имамо услове набавком нове опреме да радимо све процедуре у вези са електрофизиологијом“, напоменуо је Максимовић.

Академик Миодраг Остојић истакао је да су у здравству значајни едукација и научноистраживачки рад.

„Данас радимо едукацију о кардиометаболичком синдрому, односно о болестима који захватају гојазне, а гојазност је епидемија 20. и 21 вијека. Битно је да имате физичку активност, односно да се посветите себи“, рекао је Остојић.

Традиционална манифестација „Дани Болнице `Србија`“, која је одржана у протеклих пет дана, обухватила је низ активности.