Ekipa opštinske organizacije Crvenog krsta Sokolac bila je domaćin i jedan od učesnika regionalnog takmičenja o poznavanju i upozoravanju na opasnost od mina. U ovoj aktivnosti, koja se provodi širom Republike Srpske, u organizaciji učestvuje i Osnovna škola „Sokolac“. Svoje znanje pokazaće osnovci osam škola sa područja Sarajevsko – romanijske regije.

Milan Simanić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Istočno Sarajevo, istakao je da je proces deminiranja u BiH spor, te da su ovakve aktivnosti namijenjene đacima kako bi znali preventivno djelovati, ako bi se našli u opasnosti.

  • Ovo je vid edukacije mladih, koji će dalje uticati na svoje školsko i društveno okruženje. Najbolje plasirane ekipe učestvovaće na Republičkom takmičenju koje će se održati u prostorijama Republičkog Crvenog krsta, na Palama, 27. novembra 2023. godine, kazao je Simanić.

Simanić je naglasio da je deminiranje veoma skup proces i da će, ako se nastavi sporim tempom, trebati još dugo vremena da se sve mine uklone.

On je napomenuo da bez volonterskog rada nema Crvenog krsta, a upravo će naredna aktivnost biti proslava Dana volontera, 5. decembra, kada će se najposvećenijima uručiti prigodna priznanja i zahvalnice. Istakao je da naši ljudi još uvijek gaje osjećaj empatije za drugog čovjeka, samo treba raditi na njenom buđenju i očuvanju.

Direktor Osnovne škole „Sokolac“, Đorđe Rajić, kazao je da sa organizacijom Crvenog krsta ima odličnu saradnju, koja traje. Zahvalan je na svim akcijama sprovedenim u lokalnoj školi, ističući da je ovo način da uzvrate za sve ono što je opštinski Crveni krst uradio za učenike škole.

  • Svake godine ne izostane akcija podjele školskog pribora socijalno ugroženim đacima, za šta im dugujemo veliku zahvalnost. Poznato je da naši đaci u okviru svoje sekcije sprovode sve aktuelne akcije Crvenog krsta. Nadam se da ćemo biti sjajni domaćini i neka pobijede najbolji, mada su svi oni već pobjednici samim učešćem u ovakvim projektima, naglasio je Rajić.

Volontiranje, osjećaj empatije i humanosti, pomoć drugom čovjeku, odrednice su koje, još jedino, mogu graditi bolji svijet.