Екипа општинске организације Црвеног крста Соколац била је домаћин и један од учесника регионалног такмичења о познавању и упозоравању на опасност од мина. У овој активности, која се проводи широм Републике Српске, у организацији учествује и Основна школа „Соколац“. Своје знање показаће основци осам школа са подручја Сарајевско – романијске регије.

Милан Симанић, секретар Градске организације Црвеног крста Источно Сарајево, истакао је да је процес деминирања у БиХ спор, те да су овакве активности намијењене ђацима како би знали превентивно дјеловати, ако би се нашли у опасности.

  • Ово је вид едукације младих, који ће даље утицати на своје школско и друштвено окружење. Најбоље пласиране екипе учествоваће на Републичком такмичењу које ће се одржати у просторијама Републичког Црвеног крста, на Палама, 27. новембра 2023. године, казао је Симанић.

Симанић је нагласио да је деминирање веома скуп процес и да ће, ако се настави спорим темпом, требати још дуго времена да се све мине уклоне.

Он је напоменуо да без волонтерског рада нема Црвеног крста, а управо ће наредна активност бити прослава Дана волонтера, 5. децембра, када ће се најпосвећенијима уручити пригодна признања и захвалнице. Истакао је да наши људи још увијек гаје осјећај емпатије за другог човјека, само треба радити на њеном буђењу и очувању.

Директор Основне школе „Соколац“, Ђорђе Рајић, казао је да са организацијом Црвеног крста има одличну сарадњу, која траје. Захвалан је на свим акцијама спроведеним у локалној школи, истичући да је ово начин да узврате за све оно што је општински Црвени крст урадио за ученике школе.

  • Сваке године не изостане акција подјеле школског прибора социјално угроженим ђацима, за шта им дугујемо велику захвалност. Познато је да наши ђаци у оквиру своје секције спроводе све актуелне акције Црвеног крста. Надам се да ћемо бити сјајни домаћини и нека побиједе најбољи, мада су сви они већ побједници самим учешћем у оваквим пројектима, нагласио је Рајић.

Волонтирање, осјећај емпатије и хуманости, помоћ другом човјеку, одреднице су које, још једино, могу градити бољи свијет.