Полагањем вијенаца код Споменика солунском добровољцу, данас је у Сокоцу обиљежен Дан примирја у Првом свјетском рату у знак сјећања када је 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, Њемачка капитулирала чиме је Велики рат након четири године завршен.

Фото: Инфо центар Соколац

Вијенце су код споменика на коме су уписана имена 363 бораца из овог краја положили: други секретар Амбасаде Србије у Босни и Херцеговини Марко Ракић, начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима и делегације Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године.

 

У обраћању медијима начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да су на споменику исписана имена солунских добровољаца са ових простора, учесника рата  који је окончан на данашњи дан када су Силе Антанте потписале примирје са Њемачком.

  • Окончан је један Велики рат, датум који се код нас обиљежава ево већ 11 година. Некада су први школски часови почињали са предавањима о значају Великог рата и учесника у њему који је завршен 1918. Ми као припадници српског народа његујемо традицију, гајимо културу сјећања– навео је Бјелица.
Фото: Инфо центар Соколац

Он је истакао да је Соколац једна од ријетких локалних заједница која се бави овом тематиком у континуитету и поред тешке ситуације, општина која обиљежава значајне датуме како се не би заборавили наши јунаци и родољуби који су бранили Европу и слободу.

  • Романија је увијек била слободарска, за демократију, за независност. Велику цијену смо платили и у Првом и Другом свјетском рату те овом нашем посљедњем  Одбрандбено-отаџбинском рату.

Потомак солунског добровољца и члан Удружења Миливоје Јанковић је рекао да у овим приликама треба поменути борце који су исписани, њих 363 на овом споменику.

  • Према незваничним сазнањима било их је и преко 400 не само у Солуну него и другим биткама које је Србија водила против Аустроугарске и Њемачке. Треба нагласити да је примирје потписано на Видовдан 1920. године као Версајски мир. На овај датум на реверу се носи цвијет Наталијина рамонда који говори о српском народу, искушењима која је прошао током и послије Првог свјетског рата и о васкрснућу Србије- казао је Јанковић.
Фото: Инфо центар Соколац

Наталијина раманода позната као „цвијет феникс” постала је симбол српског страдања у Првом светском рату, када је погинула готово трећина укупног становништва, будући да има особину да се када наступи сушни период, притаји и осуши, да би са појавом воде „васкрснула”. Поновно рађање повезује се са чињеницом да је и Србија успјела да „стане на ноге”, након исцрпне борбе.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра када су силе Антанте у Француској потписале примирје са Њемачком, чиме је 1918. године завршен Велики рат.

Организатори обиљежавања овог значајног датума су Удружење потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године и општина Соколац.