Sokolački Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“počeo je sa imunizacijom protiv sezonskog gripa za najosjetljiviju kategoriju stanovništva, koji će na taj način zaštite sebe u periodu kada su najintenzivnije respiratorne infekcije. Pacijenti će biti vakcinisani besplatno, a na raspolaganju ima 200 vakcina, istakla je direktor ove ustanove Adrijana Stanar.

Institut u saradnji sa Vladom Republike Srpske na osnovu prošlogodišnjih potreba obezbijedio je 20.000 doza vakcina za besplatne kategorije stanovništva i 3.500 doza za komercijalnu vakcinaciju. Cijena jedne vakcine je 23 KM i riječ o četvorovalentnoj vakcini proizvođača Sanofi-Paster.

  • U kategoriju građana koji mogu primiti besplatnu vakcinu spadaju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti – inzulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti – istakla je Stanarova i dodala da svi oni koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu a žele da se vakcinišu istu mogu kupiti i javiti kod porodičnog ljekara.

Grip je virusno respiratorno oboljenje koje se prenosi direktno i kapljično, odnosno i preko ruku i kihanjem i kašljanjem. Simptomi gripa liče na bilo koju drugu prehladu i praćeni su kihanjem, kašljanjem, bolom u grlu i mišićima, temperaturom, a komplikacije se mogu razviti i na bubrezima, srcu i centralnom nervnom sistemu. Najugroženija su mala djeca i starija lica, te trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima.