Соколачки Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“почео је са имунизацијом против сезонског грипа за најосјетљивију категорију становништва, који ће на тај начин заштите себе у периоду када су најинтензивније респираторне инфекције. Пацијенти ће бити вакцинисани бесплатно, а на располагању има 200 вакцина, истакла је директор ове установе Адријана Станар.

Институт у сарадњи са Владом Републике Српске на основу прошлогодишњих потреба обезбиједио је 20.000 доза вакцина за бесплатне категорије становништва и 3.500 доза за комерцијалну вакцинацију. Цијена једне вакцине је 23 КМ и ријеч о четворовалентној вакцини произвођача Санофи-Пастер.

  • У категорију грађана који могу примити бесплатну вакцину спадају пацијенти на хемодијализи и пацијенти код којих је извршена трансплантација бубрега, пацијенти који болују од шећерне болести – инзулин зависни, пацијенти који су лијечени кардиохируршким методама лијечења, ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести – истакла је Станарова и додала да сви они који немају право на бесплатну вакцину а желе да се вакцинишу исту могу купити и јавити код породичног љекара.

Грип је вирусно респираторно обољење које се преноси директно и капљично, односно и преко руку и кихањем и кашљањем. Симптоми грипа личе на било коју другу прехладу и праћени су кихањем, кашљањем, болом у грлу и мишићима, температуром, а компликације се могу развити и на бубрезима, срцу и централном нервном систему. Најугроженија су мала дјеца и старија лица, те труднице и особе са хроничним обољењима.