Недостаци на свјетлосној сигнализацији и лош квалитет течности најчешће су неправилности које су уочене у оквиру акције „Безбједна вожња у зимским условима саобраћаја“ коју су данас у Сокоцу вршили представници Ауто-мото друштва Соколац у сарадњи са Ауто-мото савезом Републике Срспке и Министарства унутрашњих послова РС / Полицијска станица Соколац/ те „Оптима“ групом.

Ријеч је о кампањи чији је циљ повећање техничке исправности возила која саобраћају на путевима Републике Српске и њихово безбједно учешће у зимским условима, с обзиром на то да је од првог новембра зимска опрема законски обавезна.

Добривоје Амовић, секретар Ауто-мото друштва у Сокоцу је појаснио да циљ ове акције јесте подизање свијести учесника у саобраћају о важности припреме возила за безбједно учешће у саобраћају у вријеме зимских услова вожње, који су посебно изражени на овом планинском подручју.

  • У оквиру акције вршимо провјеру да ли су возачи замијенили зимске гуме, како је то прописано по Закону и да ли дубина шара на газећем слоју одговара прописима. Друга важна чињеница је контрола течности за хлађење мотора, која би требала да издржи тепмературу до – 30  ͦC, пошто код нас температуре често падају до тог подиока у зимским данима.
Фото: Инфо центар Соколац

Он је истакао да је јако важно провјерити и вискозитет уља, јер усљед губитка, постоји могућност да се на ниским температурама згусне и самим тим нема адекватну кочноцу, те је зауставни пут много дужи.

  • Упознали смо возаче да у зимским условиума морају сипати течност за прање вјетробрана која не мрзне како би могли адекватно пратити саобраћај, јер су ту још и брисачи који чисте шофершајбну – рекао је Амовић и додао да су сви ови детаљи важно за безбједну вожњу у зимском периоду а и Законом је регулисано да учесници до првог априла морају имати зимску опрему.

Зимска опрема састоји се од пнеуматика са зимским или љетњим профилом на свим точковима на којима дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра и одговарајућих ланаца који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

Кампања „Безбједна вожња у зимским условима 2023“ трајаће до краја новембра мјесеца и реализује се уз помоћ Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза РС, „Оптима“ група и „Ауто-путева Републике Српске“, као и локалних заједница.