Прва адреса, када је ријеч о лијечењу дјеце у иностранству, треба да буде Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, јер је ова установа и основана с тим циљем, саопштено је из овог фонда који је од оснивања финансирао лијечење и дијагностику у иностранству за 653 дјеце, за шта је издвојено више од 35 милиона КМ.

Из Фонда напомињу да у потпуности финансирају трошкове лијечења дјеце узраста до 18 година, и то онда када се лијечење не може спровести у здравственим установама које имају потписан уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске.

Осим лијечења, Фонд солидарности рефундира путне трошкове и трошкове смјештаја за родитеље дјеце која се лијече у иностранству, а од недавно је поједностављена процедура остваривања права на финансирање дијагностике и лијечења путем ове установе, наводи се у саоштењу.

У саопштењу се додаје да су, упркос томе, у средствима јавног информисања присутни апели у којима се моле грађани да помогну у финансирању лијечења дјеце у иностранству.

„Примјера ради, у протеклом периоду, забиљежена су три случаја у којима је Фонд солидарности већ уплатио средства за лијечење дјеце у иностранству, а у медијима се објављују апели за помоћ“, наводи се у саопштењу.

Из Фонда солидарности додају да им није познато због чега се то дешава, јер од почетка рада апелују на медије, невладине организације и грађане да се прво обрате њима како би се информисали о свим могућностима финансирања лијечења у иностранству.

Осим апела, наводи се у саопштењу, Фонд солидарности спровео је бројне активности чији је циљ да информишу грађане у Републици Српској о постојању ове установе.

„Напомињемо и да је пракса Фонда солидарности да провјерава сваку информацију која се појави у медијима, а односи се на лијечење дјеце, а и позивају се родитељи уколико се нису обратили са захтјевом за финансирање лијечења у иностранству да то учине“, напомиње се у саопштењу.

Да би Фонд солидарности финансирао лијечење дјеце у иностранству, наглашава се у саопштењу, неопходне су препоруке и приједлог здравствене установе у којој се дијете лијечи за даљу интервенцију у иностранству, док експерименталне методе које нису научно доказане Фонд солидарности не финансира, у складу са законом који регулише његов рад.

Из Фонда солидарности још једном апелују на јавност да им прва адреса, када је ријеч о лијечење дјеце у иностранству, буде ова установа која је и основана с тим циљем и за коју грађани широм Републике Српске, између осталих, од својих плата издвајају новац за лијечење дјеце у иностранству.

„Будући да је оснивањем наше установе системски ријешено једно од важних питања, а то је финансирање лијечења дјеце у иностранству, управо како родитељи не би морали сами да прикупљају новац за лијечење, организовањем и објављивањем апела за новчане донације, без додатне провјере о томе да ли је Фонд солидарности већ уплатио средства, доводи се у питање дигнитет саме установе, али и свих грађана који већ издвајају новац за лијечење дјеце посредством наше установе“, истиче се у саопштењу.

Из Фонда апелују и на организаторе хуманитарних акција да јасно назначе у које сврхе се прикупљају средства, јер се цјелокупна јавност може довести у заблуду ако је лијечење већ плаћено, а објављују се апели за помоћ.

У саопштењу се наводи да је организовање хуманитарних акција легитимно право породице и организатора, али је јако важно због јавности да се назначи уколико је новац потребан за друге сврхе, попут трошкова за живот, медицинску рехабилитацију или медицинска средства, које Фонд солидарности у складу са законом не финансира, а не за лијечење.

„Фонд солидарности ће и даље транспарентно и одговорно да управља средствима која се искључиво користе за лијечење дјеце у иностранству, а будући да из године у годину имамо све мањи број захтјева грађана који не желе да учествују у финансирању лијечења дјеце у иностранству јасно нам показује да смо на чврстом путу грађења повјерења цјелокупне јавности“, закључује се у саопштењу.