Одборници Скупштине општине Рогатица усвојили су на јучерашњој сједници нацрт ребаланса овогодишњег буџета у износу од 9,6 милиона марака или 9,6 одсто више у односу на усвојени од 8,8 милиона марака.

И у ребалансираном буџету највише средстава очекује се од пореза, односно скоро 62 одсто – рекла је начелница Одјељења за финансије у Општинској управи Тијана Бркић. Непорески приходи чине 28 одсто, трансфери између буџетских јединица непуних шест одсто, а сви остали четири одсто.

Што се тиче буџетских издатака они су у ребалансу планирани у границама прихода уз буџетску резерву од 15.000 марака. Највише средстава, 44,8 одсто ићи ће за лична примања запослених, а за трошкове материјала и услуга 14,30 одсто.

Одборници су већином гласова позиције у општинском парламенту усвојили и нацрт буџета општине за идућу годину у висини од 9,6 милиона марака, односно онолико колико би, према усвојеном ребалансу, требало да буде остварено за ову годину.

Пошто су оба финансијска документа усвојена у нацрту слиједи јавна расправа до краја новембра и припрема приједлога, који би требало да буду  усвојени најдаље до краја текуће године.

Одборници су дали сагласност и на програме рада и финансијске планове за 2024. годину јавних установа и организација чији је оснивач општина. Ријеч је о Дому здравља “Др Зоран Митровић”,  Центру за социјални рад, вртићу “Бамби”, Народној библиотеци “Војислав Лубарда”, Центру за културу и спорт “Раденко Мишевић” и Туристичкој организацији општине.