Израелска војска предала је инкубаторе, храну за бебе и лијекове болници „Ал Шифа“ у Појасу Газе, саопштила је израелска војска.

„Можемо да потврдимо да су инкубатори, храна за бебе и медицинска опрема и лијекови које је донијела израелска војска предати болници. Наши медицински тимови и војници који говоре арапски језик су на терену како би осигурали да помоћ дође до оних којима је потребна“, написала је израелска војска на платформи „Телеграм“.

Израелска војска саопштила је раније да је покренула велику операцију против болнице „Ал Шифа“ на сјеверу Газе, јер Хамас користи ову установу за војне циљеве.

Војска је саопштила да проводи „циљану и прецизну операцију“ против бораца Хамаса у болници „Ал Шифа“, оптужујући ту групу да користи цивиле као живи штит.

„Посљедњих седмица војска је у више наврата упозорила да Хамас стално користи болницу чиме угрожава њен заштићени статус болнице према међународном праву“, саопштила је војска.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је раније да војска сматра ову болницу легитимним војним циљем истичући да палестинске снаге у болници имају свој командни центар, односно у тунелима испод саме установе.

Милитанти су оптужили САД да намјерно промовише „лажну причу“ о томе да су у болници милитанти јер ће то само изазвати додатни масакр цивила. Бијела кућа је подржала тврдње Израела да Хамас користи болницу у војне сврхе, наводи „Раша тудеј“.