Међу најзначајнијим пословним подухватима, предузећа „Романијапутеви“ Подроманија Соколац убраја се свакако рехабилитација пута од Хан Пијеска до Сокоца. Према ријечима техничког директора, Драгана Булошчића, вриједност пројекта је девет милиона марака, а радови ће трајати три године.

  • Урадили смо, како је и планирано 10 километара пута, од 30. Посао вриједан 400.000 КМ урадили смо за Шумско газдинство „Височник“ из Хан Пијеска. То је пут који води за села Бабине, Подбуковик, Мркаље и Џимрије. За Шумско газдинство „Романија“ Соколац, радили смо на шест путних праваца – Озерковићи, Кусаче, Дикаљи, Грбићи итд.
фото: „Романијапутеви“ Соколац

Булошчић истиче да су за Општину Источни Стари Град и Хрешу радили посао вриједан око 300.000 КМ, послове за хидроелектрану у Вишеграду, санацију и реконструкцију пута према Вишеградској бањи, чија је вриједност 750.000 КМ. Наводи да су обављали опсежне радове и у општини Рудо, гдје се санирало 45 путних праваца, а вриједност свих радова је око 430.000 КМ.

  • Путем тендера смо изабрани за градњу тржнице у сусједној Рогатици, чија је вриједност 350.000 КМ. Дио посла који се тиче земљаних радова већ је урађен, а дио ће бити настављен на прољеће, казао је Булошчић.
фото: „Романијапутеви“ Соколац

Рехабилитација путног правца од Хан Пијеска, према Булошчићевим ријечима, један је од најзахтјевнијих послова, јер подразумијева стругање асфалта, санирање ударних рупа, чишћење канала, измјена ивичњака, те уређење пјешачких стаза.

У предузећу кажу да су са љетњег, прешли на зимско одржавање регионалних и магистралних путева, а „Романијапутеви“ обухватају регију Горњодринску и Сарајево-романијску, као и Јахорину, што је све укупно око 600 километара путних праваца.

фото: „Романијапутеви“ Соколац

Технички директор истиче да све пословне планове везују за уговоре и тендере који прођу процедуру одобравања од стране Дирекције за путеве Републике Српске, уз поштовање свих Правилника и прописа. Наводи да већ располажу довољном количином соли и абразивног материјала.

  • Поред наведеног спремна су и возила као и расположива радна снага која ће бити ангажована на предстојећим пословима. Имамо довољан број возила опремљених посипачима и плуговима, као и остале механизације који су неопходни за неометан рад на одржавању путева у зимским условима, казао је Булошчић.

Из предузећа су упутили апел возачима да поступе савјесно и своје аутомобиле адекватно припреме за предсојеће зимске дане. То се посебно односи на возаче камиона и теретних возила, која најчешће буду препрека на путу током већих сњежних падавина.