Младе чланице Плесног клуба „Ника“ Уна Крешталица, Адријана Амовић, Марија Нешковић, Јована Бакмаз и Анета Ђајић учествовале су на Свјетском првенству из стрит денс шоа у Словенији, на коме су са кореографијом „Money Heist“ освојиле једанаесто мјесто и биле једини представник Босне и Херцеговине у полуфиналу у поменутој плесној дисциплини.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Такмичење је одржано у периоду од 13. до 15. новембра у граду Лашко у веома јакој конкуренцији, која је окупила државне прваке из свих дијелова свијета.

Предсједник Плесног клуба „Ника“ Јована Вујичић навела је да им је финале измакло за длаку, јер је ушло првих седам кореографија, али и да је ово изузетан успјех како за Клуб тако и за Босну и Херцеговину.

  • Дјевојке су заиста биле одличне, оставиле су срце на подијуму и одиграле су боље него икада. Мислила сам да је њихов перформанс на Државном првенству када су постале државне првакиње најбољи до сада, али овим наступом су ме демантовале – нагласила је она.

Осим Свјетског првенства у стрит денс шоу, одржан је Свјетски куп у хип-хопу на коме су изванредно седмо мјесто освојиле Марија Нешковић и Уна Крешталица у категорији хип-хоп дуо Јуниори 2.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Вујичићева је додала да они који прате плес одлично знају да је ова категорија Јуниор 2 најзахтјевнија у плесном смислу, те да је ово највећи успјех „Нике“ до сада остварен, уз констатацију да су и раније били финалисти Европских првенстава и купова.

  • У категорији соло наступа, изузетан успјех је постигла Јована Бакмаз која је освојила 14. позицију у конкуренцији око 50 плесачица. Марија Нешковић је заузела 26. мјесто, Адријани Амовић је припало 31. мјесто и можда сада изгледа да су те позиције далеко и при крају, међутим, ти резултати су у самом врху свјетске плесне сцене – напоменула је она.
фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Она је казала да су у тих пар дана имали прилику да виде најбоље кореографе и плесаче са свјетске плесне сцене.

  • Атмосфера је била одлична, посебно дефиле свих нација којим се показује та јединствена универзалност, односно плес који нас све повезује и из године у годину се то потврђује. Дјевојке су као и ја, уживале, и заиста сам срећна што смо уопште и могли да будемо дио овог спектакуларног такмичења – казала је она.

Вујичићева је захвалила првенствено родитељима који су подржали ову причу, не само из Сокоца, већ и родитељима дјеце чланова „Нике“ из Сарајева, који су обезбиједили донације како би младе такмичарке из Сокоца учествовале на овом престижном такмичењу, те начелнику општине Соколац, који је пружио подршку и овај, као и сваки претходни пут.

фотографија уступљена Инфо центру Соколац

Ово је био први пут да Плесни клуб „Ника“ учествује на Свјетском првенству. Према ријечима Вујичићеве, углавном су разлог финансије, јер се такмичења одржавају веома далеко, чак и на другим континентима.

  • Ове године смо успјели да се организујемо, јер нам је Словенија релативно близу, у односу када је такмичење у Америци, Кореји или Јужноафричкој Републици. У посљедње вријеме, евидентно је да европско-балкански блок преузима организацију тих такмичења, што нас веома радује и за наредну годину је најављено Свјетско првенство у Македонији. Ми смо након овог такмичења већ почели да радимо, да се припремамо и у Сокоцу и у Сарајеву, како би се прво на нашем Државном првенству пласирали и тиме добили могућност да можемо отићи на велика такмичења – истакла је Вујичићева.

Плесни клуб „Ника“ окупља око 50 чланова у Сокоцу и око 100 чланова у Сарајеву. Предстоје бројна такмичења, за која се активно припремају, а прво од њих је турнир у Бања Луци, који ће се одржати средином децембра.