Српски логораши из логора Силос код Сарајева спремају тужбу против БиХ за накнаду штете, а иницијатива за тужбу покренута је из Аустралије из Удружења “Српске жртве босанског грађанског рата”.

Одазив логораша за подношење тужбе против БиХ је одличан и иза њега је већ стало више од стотину логораша, рекао је Ђорђо Шувајло, секретар Удружења и логораш који је провео у логору “Силос” 1.335 дана.

Он је навео да интензивно трагају за способним адвокатом који ће их заступати, наводећи да ће тужба ићи према БиХ и њеном федералном дијелу.

– Суд БиХ донио је пресуду 10. јуна 2021. године шесторици Бошњака на укупно 42 године затвора, због илегалног затварања, свирепог мучења и убиствава Срба у концентрационом логору Силос. Како рок за наплату одшете произашле због илегалног затварања истиче 10. јуна 2024 ми смо покренули акцију подизања тужбе – рекао је Шувајло за “Вечерње новости”.

Према његовим ријечима, потенцијални тужиоци, који имају више од 1.000 дана илегалног задржавања одлучни су ићи до краја.

Он је навео да су Срби у Силосу одлежали више од 500 година робије, а о голготи коју су прошли тешко је говорити јер сваки дан био као задњи у животу.

– Срби су тучени и мучени. Најмасовнија туча је била на Спасовдан 4. јуна 1992. када су припадници `Зулфикар` јединице уз одобрење муслиманских власти и организатора, Енвера Дуповца, ушли у ћелије и извршили масовно пребијање, гдје су Срби остајали без зуба и ребара – испричао је Ђорђе.

Период 1992-1993. година, каже, карактерише несносна патња изазвана ускраћивањем и најминималнијих количина хране.

Напоменуо је и да су принудно радили на изградњи војних и цивилних објеката, да су три зиме сјекли, резали и цијепали огревно дрво које је отпремано у Сарајево.

Шувајло каже да је већина логораша уз помоћ “плаћених виза” од стране арапског свијета напустила БиХ и настанила се у прекоокеанским земљама Аустралије у САД.

– У Аустралију се населило око 130 логораша и њихових породица. Данас нас има око 90. У Сиднеју смо основали и регистровали логорашко удружење – навео је Шувајло.