У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву синоћ је одржан Пети хорски фестивал „Дани `Слоге`“ којем су присуствовали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и амбасадор Руске Федерације Игор Калабухов.

Хорски фестивал организован је поводом обнављања Саборне цркве, а на њему су наступили Српско црквено пјевачко друштво „Свети Андреј Критски“ из Лакташа, Црквени хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића, те Пјевачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина.

Наступао је и Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Хор „Побратимство“ из Фоче и сарајевска „Слога“.

Стефан Мојсиловић, диригент Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева, које је домаћин манифестације, рекао је да је за посјетиоце припремљен разноврстан програм мјешовитих хорова, на ком су извођене и необичне композиције, али и оне који су први пут изведене, као и класици духовне музике.

„Ријеч је о једном лијепој и богатој концерној вечери, на којој су посјетиоци имали прилику да слушају духовну музику српских, грчких и руских аутора, свих епоха и раздобља“, појаснио је Мојсиловић.

Он је нагласио да се труде да „Слога“ сваке године угости различите хорове, тако да их је за ових пет година на фестивалу учествовало више од 30.

Сви хорови пјеваће и током Свете архијерејске литургије коју ће сутра од 9.00 часова служити митрополит Николај уз саслужење свештенства.

Мојсиловић је рекао да је саборовање хорова, односно заједничко пјевање ријетко, тако да се сваке године настоји приказати, не такмичење, већ заједништво хорова, и кроз концерт и кроз литургију.

Пети хорски фестивал одржан је под покровитељством Митрополије дабробосанске, а његово одржавање помогли су Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево и његове општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те федерално Министарство расељених особа и избјеглица.