Омбудсмани БиХ за људска права Јасминка Џумхур, Нивес Јукић и Невенко Врањеш честитали су Међународни дан дјетета, те указали на потребу заштите дјеце и малољетника од злоупотребе, насиља и разних облика дискриминације.

Одјељење за праћење остваривања права дјеце, који дјелује у оквиру Институције омбудсмана за људска права од 2009. године, у току ове године поступа у више од 200 предмета који се односе на вршњачко насиље, образовање, здравствену заштиту дјеце, угрожавање и кршење права дјетета у такозваним високо конфликтним разводима, заштиту дјеце од насиља у породици, школи и остало.

У овој години омбудсмани су посебан фокус ставили на дјецу без родитељског старања, те на основу регистрованих предмета, свеобухватне анализе правног оквира и релевантних података, утврдили стварно стање када је ријеч о збрињавању дјеце без родитељског старања у БиХ, што су и презентовали у „Специјалном извјештају о збрињавању дјеце без родитељског старања са посебним фокусом на стање у установама“.

У овом документу се наводи да је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ 31.180 дјеце током 2021. године било угрожено породичном ситуацијом, у Републици Српској 16.262, док је у Брчко дистрикту 61 малишан – корисник социјалне заштите.

У ФБиХ је у 2021. години усвојено 29 дјеце, а 228 дјеце је смјештено у хранитељску породицу, док је у Републици Српској усвојено троје дјеце, а у хранитељску породицу смјештено 199 дјеце.