Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг данас се није састао са делегацијом Савјета министара, већ са представницима ФБиХ, будући да на састанку није било министара из Српске, истакао је замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.

„Поново биљежимо неприхватљиву праксу у Савјету министара да се на састанцима са високим званичницима игноришу српски представници. Столтенберг није имао прилику да чује став представника Српске у Савјету министара, па се доводи у питање кредибилитет и вјеродостојност ставова који су изречени у име БиХ на састанку“, нагласио је Кошарац, додавши да се поставља питање да ли и какве планове кују против Српске.

На друштвеној мрежи „Инстаграм“, Кошарац је навео да је о састанку информисан на основу медијских извјештаја, што је додатно проблематична ствар.

„Што се тиче забринутости генералног секретара НАТО-а за спољне утицаје у БиХ, ту је једино био у праву, с тим да не говоримо о наводном утицају Русије. Овдје постоје изузетно негативни и малигни утицаји лажног високог представника и Амбасаде САД-а, почев од тога да су диригенти монтираног политичког процеса против легитимног и легалног предсједника Српске.

Када је ријеч о Столтенберговој констатацији о наводној сецесионистичкој и реторици подијела, могу закључити искључиво да је преузео раније наметнуте и нетачне наративе својих западних партнера, који у континуитету лажу о Српској и њеном политичком руководству“, указао је Кошарац.

Он је нагласио да институције Српске раде у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, а њихова политика је мир, стабилност, поштовање Дејтонског споразума и регионална сарадња.

„Нико из Српске не заговара ратне опције. Ми инсистирамо на договору два ентитета и три конститутивна народа, те на одласку странаца из Уставног суда БиХ и затварању ОХР-а. Што се тиче чланства у НАТО-у, званичницима би коначно требало да буде јасно да то питање није и никада неће бити на дневном реду, јер Српска не прихвата чланство у овој војној алијанси. Подржавамо сарадњу, али чланство НЕ“, поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да су Срби били прве жртве злочиначке НАТО агресије, током које су кориштене бомбе и муниција са осиромашеним уранијумом, те да је на војне објекте и цивилне циљеве у Српској бачено готово три тоне осиромашеног уранијума, што је злочин без преседана.

„Посљедице и данас осјећају грађани, који умиру од малигних обољења, чији се проценат енормно повећавао од 1996. године до данас. И онда се питају зашто нећемо у НАТО…“, констатовао је Кошарац.