Непролазно и вјечно за наш народ и грађане увијек су само САНУ, СПЦ и наша српска држава, рекао је данас на Дану Српске академије наука и уметности предсједник Србије Александар Вучић.

Он је нагласио да страхује да ће сљедећа година бити много тежа и гора за цијели свијет, па и за нас Србе.

– Плашим се да нам та година доноси много више сукоба и немира него што је то донела претходна и ова. Мислим на сваку врсту угрожености нашег народа на КиМ, али и у Републици Српској – рекао је Вучић.

Нагласио је да нам је потребно јединство и заједнички одговор на изазове. Како је додао говорећи о дијалогу који се води о Косову и Метохији, Србија ће тражити компромисна рјешења, али и бранити своје националне интересе.

– Не очекујте да ће ситуација бити по нас нешто боља, када говоримо о светским изборима следеће године, биће најтежа у нашој савременој историји, али верујем да ће бити и крај великог дела тешкоћа са којима се суочавамо – истакао је Вучић и додао:

„Увек треба да тежимо компромису, али не треба да се одрекнемо онога што је наше по међународном праву, не треба да се одрекнемо наше територије. Да покушамо да сачувамо мир, а понекад да се и испод камена сакријемо, да не угрозимо будућност наше земље и да чекамо повољну прилику да са истином и правдом изађемо пред свет и добијемо поштовање света“.

Напоменуо је да је важно да чувамо оно што припада нашој земљи, сачувамо мир и да не угрозимо будућност земље и чекамо повољну прилику да са истином и правдом изађемо пред свијет.

– Само САНУ, СПЦ и Србија су вечне – поручио је на крају обраћања председник Србије.

Српска академија наука и уметности обиљежава данас 182 године од оснивања.