Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић изјавила је да је ова институција урадила истраживање у којем је десет одсто испитане дјеце потврдило да је било жртва насиља, а много више их је рекло да познају некога ко је био жртва.

„Још нису готови резултати, али оно што сам успјела да видим јесте да све више насиље поприма неке друге облике, све више је то социјална искљученост и вербално насиље. Забрињавајуће је да нема адекватне реакције“, истакла је Рајићева новинарима.

Она је навела да су током анкете дјеца питана има ли насиља и каква је реакција на насиље, како би се из прве руке чуло какво је стање у школама, с обзиром на то да „званичних података нема“.

Према њеним ријечима, активности институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске усмјерене су ка томе да положај дјеце буде све бољи.

Рајићева је рекла да се сваке године у Републици Српској напрадује све више када су у питању дјечија права, ако се узме у обзир колико је нових закона донесено.

„Издвојила бих Породични закон, Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалног злоупотребљавања и искориштавања дјеце, тако да се континуирано ради на унапређењу права и положаја дјетета, а свакако да морамо поред доброг законског оквира мијењати свој приступ и однос према дјеци“, нагласила је Рајићева.

Она је рекла да је данашња посјета основаца Музеју Републике Српске у Бањалуци
само једна од активности током ове седмице у оквиру обиљежавања Међународног дана права дјетета.

„Питали смо дјецу шта је то што би они хтјели да раде да Дан права дјетета. Њихова жеља је била да се упознају са културним и другим институцијама Републике Српске тако да је ова данашња посјете дјеце Музеју само једна од активности коју ћемо имати током ове седмице“, рекла је Рајићева.

Музеј је посјетило стотињак дјеце из Основне школе „Петар Кочић“ из Тополе и Основне школе „Милош Црњански“ из Мотика, а у оквиру манифестације је у сарадњи са Омбудсманом за дјецу Републике Српске за ученике организована радионица „Ми смо дјеца и имамо права“.

Музејски савјетник педагог у Одјељењу за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске Наташа Ного је истакла да је жеља да се дјеца приликом посјете Музеју упознају са српском културном баштином и традицијом.

Она је навела да, према програму обиљежавања Међународног дана права дјетета, сваке године Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја Републике Српске позива у госте ученике из удаљенијих школа који нису у могућности да посјете Музеј.

Ученици су са кустосима обишли Сталну изложбену поставку од праисторије до савременог доба, Сталну изложбену поставку Други Свјетски рат /1941-1945/ и Социјалистичка Југославија /1945-1990/ и едукативно-креативну изложбу Чудесна моћ биља у народној медицини.

Ученици који су посјетити Музеј Републике Српске припремили су кратак програм којим су представили своју школу и свој родни крај из којег долазе.

Скупштина УН усвојила Декларацију о правима дјетета, предлажући да се 20. новембра кроз манифестације широм свијета глобално подиже свијест о правима дјеце.