Најдуговечнији и најпопуларнији телевизијски квиз знања у Србији „Слагалица“ данас обележава 30 година емитовања. О популарности „Слагалице“ можда најбоље сведоче речи једног од учесника који је рекао да се „вече у Србији дели на пре и после Слагалице“. И у четвртој деценији, популарни Скочко је у најбољим годинама.

Двадесетдругог новембра 1993. емитована прва емисија тадашње Музичке слагалице. Мало који формат на телевизијама са ових простора може да се похвали тако дугим трајањем. Шта је то што Слагалицу чини тако посебном да је опстала и задржала тако добре рејтинге?

Јубилеј, признања и сећање на Милку Цанић

„Пошто славимо овај јубилеј, направићемо малу прославу где ћемо доделити заслужена признања онима који су учествовали у стварању ТВ Слагалице, али и онима који више нису са нама – редитељу, оператеру и великој Милки Цанић, која је поставила стандарде којих се држимо“, каже Милица Гацин.

„На крају сваке епизоде кажем: ‘Желим вам свако добро.’ Кад сам то једном изговорила, Милка Цанић ме звала и рекла: ‘То ти је тако лепо.’ У знак сећања на њу, свака Слагалица коју водим завршава се тим речима“, додала је водитељка квиза.

„Много тога се променило. Најпре њен назив – почела је пре 30 година као Музичка слагалица, а данас је ТВ Слагалица. Променило се много такмичара, водитеља, шпица и људи који припремају квиз, али је Скочко остао исти“, каже водитељка квиза Милица Гацин.

Тајна ТВ Слагалице је, како каже, одличан садржај и јако добар формат – гледаоци свако вече испред себе имају јако занимљиве игре и оптимално балансиране задатке.

„Квиз промовише неупитне вредности – знање и једнаке шансе. Сви се заиста много трудимо и иза свега онога што гледаоци виде стоји један озбиран рад и због тога смо поносни на овај јубилеј“, истиче водитељка.

О популарности квиза довољно говори податак да га свакога дана прати и више од милион и по гледалаца.

„Више од 60.000 такмичара је учествовало. Више од 9.000 епизода је емитовано. Променило се 20 игара и 20 водитеља. Оно што је константно јесте велика популарност. Осим што смо најдуговечнији, ми смо и најпопуларнији квиз у Србији“, навела је Милица Гацин.