Његова светост патријарх српски Порфирије почеће сутра дводневну посјету Фочи гдје ће освештати завјетни Светосавски храм, највећу црквену грађевину у Републици Српској, БиХ и шире, најављено је из Митрополије дабробосанске.

Патријарха Порфирија у Храму Светога Саве у Фочи дочекаће Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом сутра у 18.00 часова, када ће бити служен свечани чин доксологије, наведено је у саопштењу.

У недељу, када се молитвено прославља Свети Јован Златоусти – патријарх цариградски, патријарх српски служиће Свету патријарашку литургију и извршити свечани чин великог освештања Завјетног Светосавског храма у Фочи са почетком у 9.00 часова.

Дочек Његове дветости је у 8.30 часова.

„Будимо учесници овог историјског догађаја – освештања Храма Светог Саве у Фочи – највеће црквене грађевине у Републици Српској, БиХ и шире“, поручили су из Митрополије.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао – осликавање сводова храма фрескама.