Кризни штаб који је формиран због појаве првог случаја присуства вируса афричке куге свиња на подручју општине Соколац, донио је одлуку да цијело подручје ове локалне заједнице буде проглашено угроженим, након што је код три угинуле дивље свиње које су пронађене на локалитету Пуховац утврђено присуство вируса.

Предсједник Штаба Милован Бјелица одржао је данас састанак са члановима Кризног штаба да би се договориле даље мјере након што је другог децембра, обавијештен да је Ветеринарски институт „Васо Бутозан“ у Бањалуци на лешевима три од четири пронађене угинуле дивље свиње потврдио афричку кугу свиња.

  • На састанку су предузете даље мјере са представницима ветеринарске станице, дома здравља, ветеринарске инспекције, ловачког удружења, комуналне полиције, цивилне заштите те ватрогасаца и чланова МУП-а РС и утврђен план активности како би се подручје гдје су пронађене дивље свиње прогласило зараженим подручјем а комплетна општина угроженим. Локална заједница вршиће контролу под надзором Ветеринарске инспекције града Источно Сарајево и Ветеринарске службе на Сокоцу – рекао је Бјелица.

У координацији са Републичким центром и у складу са правилником и Планом управљања кризним ситуацијама радићемо на спријечавању даљег ширења ове болести, рекао је новинарима доктор ветеринарске медицине Мирко Станишић.

  • Неопходно је да становништво буде информисано о ризицима које са собом носи овај вирус, који је патоген и вирулентан што значи да се лако преноси са једне животиње на другу. Оболијевају искључиво дивље и домаће свиње и стопа смртности је јако висока. У сарадњи са осталим институцијама предузимају се сви потребни кораци, како би се болест ставила под контролу – навео је Станишић и додао да су  прве мјере нешкодљиво уклањање лешева.

Он је нагласио да уколико дође до сумње да постоји зараза неопходно је у року од 24 часа случај пријавити ветеринарској служби како би се извршила санација терена и доказивање вируса. С обзиром на саму опасност по економском и социјалном аспекту сви пропусти се могу сматрати кривичним пропустом.

  • Локални кризни центар ће донијети препоруке зависно од локације гдје су пронађени први случајеви које ће послати Републичком центру да се одреди заражени круг који је полупречника три километра од примарног жаришта, угрожени појас је десет километра, тако да ћемо сигурно имати комплетну општину као угрожену, што са собом носи неке рестриктивне мјере а то је контрола кретања животиња на територији Сокоца.

Према ријечима ветеринарског инспектора Града Источно Сарајево Николе Планинчића, мјере које ће се проводити на заштити од ширења афричке куге наложена рјешењима су да се имања која се налазе у кругу зараженог подручја ставе под надзор и да се дезинфикују сва имања која имају домаће свиње а фармери ће бити дужни да пријаве било какве промјене.

  • Болест се не може пренијети на другу врсту животиње, али изазива велику економску штету- рекао је Планинчић.

Секретар соколачког Ловачког удружења „Гласинац“ Раде Марковић, рекао је да ће од сада ловци појачати присуство у ловишту и одмах након угинућа или нових случајева оболијевања лешеве санирати према прописима које налаже Ветеринарска инспекција.

Симптоми афричке куге су температура преко 40 степени, некоординисано кретање животиње и слабији апетит. Уз напредовање болести долази до јављања тачкастих крварења и угинуће.

Из Ветеринарске станице Соколац обавјештавају суграђане да с обзиром на појаву афричке свињске куге, сви који врше преглед исправности свињског меса да уз узорак на преглед на трихинелу домаћих и дивљих свиња је неопходно доставити слезену, без додатних трошкова анализе.