Широм свијета, данас се обиљежава 5. децембар – Међународни дан волонтера. Црвени крст Републике Српске ове године обиљежава га под слоганом „Нада“, а како је раније најављено на друштвеним мрежама ће реализовати промотивну онлајн кампању.

Секретар општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац Драженко Вукојичић честитао је свим волонтерима њихов дан и нагласио да управо без њих бројне акције ове организације не би биле успјешно реализоване.

  • Имамо око тридесет активних волонтера који су ту да се одазову на сваку акцију. Увијек су доступни суграђанима и нема већег задовољства него када се помогне људима. Чак и од пандемије вируса корона, они су били ти који су посјећивали најстарија и немоћна лица којима је требала помоћ у било којем виду, па до посљедње акције коју смо имали недавно, а то је подјела седам тона брашна коју је обезбиједила Влада Републике Српске – казао је Вукојичић.
Фото: Инфо центар Соколац / Драженко Вукојичић

Према његовим ријечима, сви дани који се обиљежавају у оквиру Црвеног крста, су симболично испраћени.

  • Имали смо такмичење „Пази мине“, као и такмичење познавања покрета из Црвеног крста, затим акција прикупљања школског прибора који смо прослиједили Основној школи „Соколац“ и Установи за предшколско васпитање и образовање. Потом је услиједио 15. септембар – Дан погинулих и несталих лица у Републици Српској, Недјеља против туберкулозе, Недјеља дјетета у којој смо се дужили са дјецом из Удружења „Мајка и дијете“, те Недјеља Црвеног крста. Реализовали смо бројне донације, како социјално угроженом становништву, тако и Заводу за форензичку психијатрију Соколац и Специјалној болници за психијатрију Соколац. Морам нагласити да ми не гледамо вјеру, нацију, а ни политичку припадност, већ само социјалну карту – увјерио је он.

Током претходног периода, организована су предавања из прве помоћи у Основној школи „Соколац“, Средњошколском центру „Василије Острошки“ и Установи за предшколско васпитање и образовање запослених у овим установама.

  • Очекује нас 14. децембра акција добровољног даривања крви, што је четврта по реду акција од како је основан Актив добровољних давалаца крви при нашој организацији. Морам их похвалити, јер ти момци заиста добро раде, те да је Служба за трансфузију болнице „Србија“ увијек задовољна са прикупљеним јединицама крви у Сокоцу. Позвао бих све добровољне даваоце крви да нам се придруже – нагласио је Вукојичић.

Он је упутио захвалност свим волонтерима који дјелују при овој организацији и дају свој допринос.

  • Међу њима, највише се истичу Александар Мимић и његова сестра Јована, Николина Вучетић, Николина Поповић, Владан Јанковић, а у Активу добровољних давалаца крви то су Андреј Миовчић, који је уједно предсједник и Младен Мачар – истакао је он.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1985. године. Циљ обиљежавања је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном, националном и међународном нивоу.

Вукојичић је најавио да би требала да се реализује још једна донација од стране Републичког Црвеног крста, међутим, још увијек није стигао званичан допис. Наши суграђани ће о свему бити на вријеме обавијештени.