Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас ребаланс буџета за ову годину у износу од 16.196.230 КМ, што је увећање за 1.401.320 КМ у односу на план.

Одборници су усвојили и Нацрт градског буџета за наредну годину у износу од 15.357.000 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство јер су два најбитнија документа добила подршку одборника, иако разлике између власти и опозиције увијек постоје.

  • Усвојили смо ребаланс буџета за ову годину у износу нешто већем од 16 милиона КМ, који ћемо и реализовати. Мислим да ће бити један од највећих буџета које је град Источно Сарајево остварио и са те стране ћемо бити задовољни. У овако изазовној ситуацији, неке приходе имали смо смањене, а неке додатно остварили и из тога финансирали и потрошњу изван Градске управе, рекао је Ћосић.

Он је додао да је усвојен Нацрт буџета за сљедећу годину који је реално планиран и да ће „имати финансијски капацитет да буде извршен“.

Ћосић је рекао да је град у овој години имао одређених финансијских изазова, али да су градске власти добро позициониране и опредијељене да подржавају развој инфраструктуре, пружају подршку студентима, привреди, пољопривреди, спорту, култури, невладином сектору, као и јачању културе сјећања и памћења.

  • Можемо рећи да завршавамо ову годину задовољни, успјешни и да идемо још јаче, снажније у 2024. годину. Фокус рада ове градске управе остаје на реализацији пројеката који омогућавају бољи живот становницима Источног Сарајева, рекао је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је новинарима да је усвојен извјештај о реализацији пројеката и манифестација из области културе које се финансирају из буџета града, са извјештајем о утрошеним средствима за 2022. годину.

Короман је додао да је усвојен извјештај о раду и финансијском пословању невладиних организација које се финансирају из градског буџета за 2022. годину, као и извјештај о вјерским заједницама на подручју Источног Сарајева за ову годину.

Он је навео да је дата сагласност за закључивање споразума о успостављању пријатељских веза између градова Цангџоу и Источно Сарајево.

  • Ми ћемо посредством Амбасаде Кине у БиХ и амбасадора Синише Берјана, у том граду вјероватно током ове године имати одређену презентацију, гдје ћемо у име БиХ, моћи да представимо све оно што специфично за нас, од културе, спорта, привреде. Добили смо увјеравања од наших кинеских партнера да ћемо имати прилику и да их угостимо, а до тада ћемо наћи све могуће тачке наше будуће сарадње, додао је Короман.

Одборник Немања Јовичић из Клуба СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево рекао је да су одборници те странке подржали извјештаје из области културе, невладиних организација, као и одлуку у вези са успостављањем сарадње и братимљење са градом из Кине.

Он је додао да ребаланс буџета за ову годину нису подржали, а приликом гласања за Нацрт буџета за сљедећу годину били су уздржани.

  • Амандмански ћемо дјеловати на буџет, с обзиром да постоје неке ствари које морамо измијенити. Између осталог, Клуб СДС-а је тражио да се поваћају средства за прихватилиште за псе у Источном Старом Граду са 80.000 КМ на 120.000 КМ с обзиром на повећање трошкове, истакао је Јовичић, додајући да ће амандмански дјеловати и када је ријеч о повећању давања борачкој популацији.