Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска не прихвата БиХ изван Устава БиХ, те да је процес који се у Суду БиХ води због непоштовања одлука Кристијана Шмита, процес против БиХ, поручивши међународној јавности да се не игра са Републиком Српском.

„Другу БиХ нећемо да прихватимо. Можете да говорите о сецесији, о чему год хоћете. Мислим да је ово легитиман и легалистички пристип за који се ми залажемо. Ништа мимо Устава није прихватљиво док се не договори у оквиру два ентитета како је то и предвиђено Дејтонским споразумом“, рекао је Додик и додао да он не намеће никоме ништа.

Додик је навео да је најважнија ствар да се ради о политичком процесу, што је рекао и сам судија када је прочитао да се „процес против Милорада Додика води због непоштовања одлука високог представника“.

„Да би неко био високи представник морају га именовати стране потписнице Дејтонског споразума и мора га потврдити Савјет безбједности УН, а тога нема. То што је он донио одлуку да мијења закон и што тужиоци и судије то овдје прихватају, говори о њиховој стручности, професионалности и односу према БиХ“, рекао је Додик новинарима након рочишта у Суду БиХ.

Додик је истакао да енормна зависност од високог представника и страних амбасада не доноси ништа добро ни БиХ ни било коме.

„Сваки дан особље америчке Амбасаде посјећује Тужилаштво и судове и бави се предметима и даје сугестије. За то имамо и доказе. Тачно знамо вријеме када улазе и када одлазе код њих у Амбасаду. Имамо документоване изјаве људи, али све у своје вријеме. Доћи ће и то вријеме“, навео је Додик.

Он је рекао да ће доћи и када буде заказано наредно рочиште, те да у томе нема ништа спорно.

Додик је поручио међународној јавности да се не игра са Републиком Српском.

„Република Српска не прихвата Шмита. Он није високи представник. Не прихвата непримјерено кретенско понашање америчког амбасадора /Мајкла/ Марфија, који покушава да своје личне фрустрације овдје иживи“, нагласио је Додик.

Он је додао да БиХ може остати само на Уставу, наводећи да она не може опстати када има човјека који одлуком мијења закон.

„Дајте Устав, склоните Шмита, Марфија и остале и можемо овдје да се договоримо“, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање о могућем пребацивању поступка у Бањалуку, Додик је рекао да ће суђење, уколико се то догоди, бити поштено, професионално и без икаквог утицаја улице.

Предсједник Републике Српске је поновио да је процес који се води против њега, политички, те да његова одбрана користи законско право да суђење буде премјештено у Бањалуку.

„Ми смо то тражили, Вијеће суда је рекло да одбија наш захтјев и рекло је да имамо три дана за улагање жалбе. Ми смо данас добили то рјешење, три дана истиче у понедјељак, и ми ћемо се и жалити тачно у понедјељак при истеку радног времена“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање новинара да ли његова одбрана настоји да одуговлачи процес, Додик је рекао да свако то може да тумачи како хоће.

„Тумачите како хоћете. Шта ви хоћете, да збрзате? Да видите пресуду да ми се забрани политички рад? Ја вама из Федерације БиХ не бих препоручио такво нешто. Без обзира што ви мислите да ови људи онако хватају зјале, то су људи који одлучују у Републици Српској“, навео је Додик.

Говорећи о великој подршци коју је њему и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника“ Милошу Лукићу на  рочишту дало око 550 људи који су се налазили у судници Суда БиХ и испред комплекса правосудних институција у Сарајеву, Додик је навео да му то импонује, те да је Република Српска хомогенизована по овом питању.

„То људи морају да разумију. БиХ је овдје бачена на земљу“, закључио је Додик.