Данас се навршила година дана од како нас је напустио први директор и уредник Радио „Романије“ и некадашњи директор „Инфо центра“ Соколац Бранимир Ђурковић.

Колектив „Инфо центра“ са уважавањем његује сјећање на човјека који је својим дјеловањем много учинио за општину Соколац. Чувају се сви несебични савјети које је преносио на млађе колеге у обављању новинарског посла, али је често на основу свог искуства имао разумијевања и давао савјете за све сегменте живота.

Фоторграфија настала 30. новембра 2015. – 40 година од оснивања Радио „Романије“

Бранимир Ђурковић (20.05.1951. – 08.12.2022.)

Основну и средњу школу завршио је у Сокоцу, а Факултет политичких наука у Сарајеву. Након студија, враћа се у свој Соколац, гдје, уз подршку руководства општине, активно учествује у формирању Радио станице „Романија“, гласила које је деценијама било без премца у области информативне дјелатности на простору Сарајевско – романијске регије.

Обављао је дужности директора и главног и одговорног уредника Радија, својим преданим радом оставио неизбрисив траг у области информисања. Био је први  дописник Радио Сарајева из Сокоца. Сарађивао је, у вријеме седамдесетих година прошлог вијека, и са бројним  другим гласилима на подручју БиХ. Своје прве кораке у новинарству направио је у студентском листу „Наши дани“, који је седамдесетих година 20. вијека био гласило у коме се освајала слобода у јавном информисању тог једнопартијског система. У вријеме студија бавио се и фотографијом. Његове фотографије неријетко су се нашле и на страницама познатих сарајевских новина.

У гимназијским данима активно се бавио атлетиком, биљежио завидне резултате на  атлетској стази, у тркачким дисциплинама.

Након успјешног рада у Јавном предузећу Радио „Романија“, обављао је бројне одговорне  дужности у органима управе општине Соколац.

Снимање емисије „Заједнички талас“ Радија Републике Српске у просторијама Инфо центра са колегом Велемиром Елезом

Остаће упамћен по радиности, фанатичној радној дисциплини, одговорном односу према обавезама на радном мјесту. Сваки посао је радио темељно, без импровизација и површности, а исти однос према радним задацима тражио је и од својих колега. Није мали број оних које је подучио новинарству, а касније су постали позната имена у овој тешкој професији.

Посебно часно је обавио своје задатке у минулом Одбрамбено – отаџбинском рату, као старјешина – припадник Војске Републике Српске. У том смутном времену показао је да се и у хаосу ратном може бити и остати човјек.

Био је активан и у политичком животу соколачке општине, у коме је оставио упечатљиве трагове. И у овој области до изражаја су дошли Бранчилови принципи, поштење и коректан однос; гласно је осуђивао бахатост, једноумље и политичко профитерство, због чега је имао снажну подршку грађана општине Соколац.

Учинио је много да се не забораве заслуге учесника Великог рата, солунских добровољаца са Романије. Успјешно је водио општинско Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

Снимање емисије „Заједнички талас“ Радија Републике Српске у просторијама Инфо центра

Пред сам крај свог радног  вијека, Бранимир се враћа у информативну дјелатност, у медијску кућу под именом Инфо центар Соколац, гдје обавља дужност директора. И у том времену успјешно води ово гласило, у друштву новинара који су деценијама радили у информисању, али и оних који су преко четири деценије млађи. У пензију је отишао 2017. године.