Оркански вјетрови удара чак 111 километара на час који су минуле седмице погодили подручје општине Соколац, проузроковали су велике проблеме како на мрежи средњег напона, тако и на ниско напонској мрежи, рекао је за Инфо центар управник Теренске јединице Соколац „Електродистрибуције“ а.д. Пале Срђан Кнежевић.

  • Екипе наше теренске јединице данима су отклањале кварове који су били посљедица тог невремена. Јуче смо били принуђени да потражимо помоћ и других теренских јединица које послују у саставу Електродистрибуције Пале, да би се успоставило редово снабдијевање електричном енергијом на подручју соколачке општине. Оштећен је велики број стубова, упознати сте да је било и проблема са напајањем на извору Биоштица али су дежурне екипе ријешиле проблем истог дана – навео је он.
Фото Инфо центар Соколац: управник Теренске јединице Соколац „Електродистрибуције“ а.д. Пале Срђан Кнежевић

Кнежевић је истакао да је Соколац специфична општина, јер се већи дио напонске мреже протеже кроз шумски појас.  На тим мјестима изазвана су велика оштећења на дијеловима мреже за чију реконструкцију су уложена значајна финансијска средства.

  • Највећи проблем имамо на далеководу „Каљина“ док је сада дошло и до квара на далеководу „Ново Село“ управо према изворишу Биоштица. Морам нагласити да је најлакши дио посла отклонити квар, нама је проблем доћи до одредишта које је веома неприступачно, за шта треба одређен временски период.
Фотографија уступљена Инфо центру

Према његовим ријечима у електродистрибутивну мрежу на подручју општине Соколац у посљедње три године уложено је више од 2.500.000 КМ, док се и даље изводе континуирани радови на терену.

  • У протеклих пар година базирали смо се на реконструкцију средње напонске мреже, тако да смо од најгоре теренске јединице својим радом, улагањима и пословањем  дошли на прво мјесто  у оквиру радних јединица које послују у саставу ЗП Електродистрибуција а.д. Пале. Соколац је највише урадио до сада. У љетном периоду базирали смо се да градска зона више није везана за сеоска подручја, тако да за вријеме невремена Град није остајао без електричне енергије. Сада настављамо ка селима, али имамо велики проблем дрвећа које пада по линијама – рекао је Кнежевић.

Он је истакао да су неопходна даља одобрења како би се трасе далековода прошириле са постојећих 15 метара што је Законска основа да то буде неких 40 метра што би довело до уредног напајања електричном енергијом за све потрошаче који живе у Сокоцу.

  • Теренска јединица Соколац покрива око 1.200 километара укупне електроенергетске мреже што је на подручју Српске највећа територија која изискује велики број радника за одржавање. Наши запослени су обучени и покривају овај простор али увијек треба радник више, да би се посао подигао на један већи ниво.
  • У протеклом периоду велики проблем смо имали са неодговорним људима који раде на сјечи суме. Руше се стабла која су у близини далековода, те се чине велике материјалне штете које захтијевају и вријеме да би се санирале посљедице рушења.
Фотографија уступљена Инфо центру

Из соколачке радне јединице обавјештавају становништво да уколико се врши сјеча шуме у близини ниско напонске мреже  и близини далековода да се јаве теренским радницима или управи како би се обезбиједило то подручје, док се сјеча не изврши.