Монодрама „К`о камен-Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, која говори о животу двије генерације њене породице и о српском страдању, изведена је синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске.

Монодрама говори о двије жене, мајци и кћерки, њиховим животима, страдањима, али и снази коју су имале у тренуцима највећих искушења.

У препуној сали Културног центра извела је глумица Љиљана Чекић.

Мандрапа, која је професор српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву, рекла је новинарима да је ово прича о животу њене породице, о женама двије генерације.

„Први дио је животна прича моје мајке која је остала сироче у Другом свјетском рату, а други дио је моја животна прича, лично страдање у посљедњем отаџбинском рату“, додала је Мандрапа.

„К`о камен“ је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Фото: СРНА

Мандрапа је подсјетила да је монодрама премијерно изведена у октобру у Бањалуци, а на њено велико задовљство, вечерас је и пред публиком у Источном Сарајеву.

„Морам рећи да имам трему. Осјећам огромно задовољство, бескрајно сам срећна и захвална свим људима који су дошли. Знам да је то зато јер људи воле позориште, желе чути квалитетну причу, али се надам и да је зато, јер цијене мој рад и мене“, рекла је Мандрапа.

Глумица Љиљана Чекић рекла је да је имала додатну дозу одговорности пред публиком у Источном Сарајеву, јер је прича у вези са овим градом, али да је тема универзална и да се у сваком граду подједнако јасно добро чита и разумије.

„Нажалост, те трагедије су биле у свим крајевима наше земље. Чим сам изашла на сцену, након првих пар минута видјела сам како ме слушају и било ми је лакше, јер глумац увијек добије додатну енергију од публике и ако је тако, онда боље играте“, додала је Чекићева којој је било задовољство да наступи на 28. Међународном фестивалу.

На програму фестивала била и представа Народног позоришта Ниш „Херој нације“, по тексту Ивана М. Лалића, коју су извели глумци Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

Фестивал траје до понедјељка, 11. децембра, а све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, Град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.