Под слоганом „Спаси живот – даруј крв“ данас је у организацији Актива добровољних давалаца крви који дјелује у оквиру општинског Црвеног крста „Романија“ у Сокоцу у Спортској дворани одржана акција добровољног даривања крви на којој је прикупљено 60  јединица драгоцјене течности.

Фото: Инфо центар Соколац

Волонтер Црвеног крста „Романија“ Владан Јанковић подсјетио је да је за акцију било пријављено 76 давалаца. Акцији се одазвао велики број сталних али и нових давалаца, те сада већ традиционално пријатељи из Удружења добровољних давалаца крви Гацко.

  • Позвао бих све младе људе да нам се прикључе у општинску организацију Црвеног крста, да дарују крв, јер је то један хумани чин, којим можемо спасити некоме живот. Захвалио бих се директору Спортско – рекреативног центра „Гласинац“ Миленку Ђерићу који нам је уступио просторије за организацију ове акције – додао је Јанковић.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Гацко Мирослав Вуковић казао је да окупљају око 350 чланова. Ове године су били учесници 35 акција, у којима су у просјеку дали око 700 доза крви.

  • Данас је дошло 16 давалаца који су спремни да дају крв. Ја сам дао прије пар дана у Подгорици, гдје смо се одазвали на једанаесту акцију ове године у Црној Гори. Иначе, ми смо већ неко вријеме гости на Романији, радо се одазовемо позиву наших пријатеља. Сваки пут посјетимо Војничко спомен – гробље „Нови Зејтинлик“, положимо цвијеће и то је свима нама Гачанима обавеза, јер смо били по ратиштима у овом дијелу Републике Српске. До краја године, преостала је још једна акција у Невесињу и ово је најуспјешнија година за наше Удружење од како смо се регистровали 2015. године. Осим Републике Српске и Црне Горе, одазивамо се акцијама које се организују у Србији – нагласио је Вуковић и подсјетио да је као возач санитета у ратним временима, почео даровати крв, па је до сада дао крв 88 пута.
Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић истакла је да је данас осим у Сокоцу, организована акција даривања крви у организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије у болници „Србија“.

  • То је због тога што повећана потрошња крви у претходном периоду, троши наше резерве. Оне су још увијек на задовољавајућем нивоу, међутим да би опстало такво стање и у вријеме празника, јавила се потреба за ове двије акције. Захваљујем се свим даваоцима који су се одазвали. Очекујем да ћемо са овом акцијом, те тренутном акцијом у Служби и још једном пред Нову годину, безбрижно проћи кроз све нерадне дане и празнике. Надам се да ћемо задржати континуитет издавања крви, да нико не чека крв, него да крв увијек спремна чека пацијента – закључила је докторица.
Фото: Инфо центар Соколац

Редовни добровољни давалац крви је и наш суграђанин Драженко Јанковић, који је данас дао крв 20. пут.

  • Био сам у ситуацији да је нечија крв спашавала мој живот, јер сам као ратни војни инвалид, рањеник Војске Републике Српске примио 20 доза крви да би опстао у животу. Данас сматрам да сам се овим даривањем одужио али ћу наставити и даље донирати крв, јер је ово стварно најхуманија ствар коју човјек може учинити за другог човјека – казао је Јанковић.
Фото: Инфо центар Соколац

Секретар општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац Драженко Вукојичић данас је даривао крв 58. пут, те нагласио да је осјећај након давања непроцјењив.

  • Почео сам давати крв још у војци и могу рећи да се човјек осјећа лакше и боље, а ту је и оно најбитније, да сте некоме помогли и спасили живот. Моја крвна група је веома ријетка, у питању је АБ позитивна и увијек сам се одазивао на акције али и позиве наших суграђана, којима је била потребна крв – подсјетио је Вукојичић.
Фото: Инфо центар Соколац

Волонтер у општинској организацији Црвеног крста „Романија“ Александар Мимић, данас је даривао крв 5. пут и за њега то представља један хумани гест да се помогне људима у невољи.

  • Та доза крви, за нас ништа не значи, а чак је препоручљиво да се дарује крв на три или шест мјесеци, те да се крв обнавља. Обавијестили смо четврте разреде Средњошколског центра „Василије Острошки“, па тако данас имамо даваоце који су даривали крв по први пут – казао је Мимић.

Била је ово трећа по реду акција коју од свог оснивања у септембру прошле године организује Актив добровољних давалаца крви на Сокоцу.