Бројни Рогатичани уживали су у промоцији књиге „Загледана у стијену“ Неде Гудељ из Требиња – аутентичној причи у првом лицу у којој свака од четрдесетак прича носи поруку, а аутор говори и о свом узрастању, али и о игуманији Теодори из Манастира Дужи.

Гудељева је изјавила Срни да се у овој књизи говори о игуманији Теодори из Манастира Дужи, али и о самом духовном узрастању аутора.

„Хтјела сам да напишем биографију мати Теодоре, али сам описујући неке моје сумње и дилеме, успоне и падове, схватила да описујем и свој живот“, истакла је Гудељева.

Она је изразила увјерење да ова књига није само биографија, већ и аутобиографија, али и завичајни роман, који има три дијела.

„У првом говорим о првом сусрету са игуманијом – сада већ давне 1979.године, а завршава се дешавањима у 1991. години, која је била прекретница за све на овим просторима. У том дијелу описујем своје разапињање између оног што је истина, оног што слушам од бабе, ђеда и од мати Теодоре и свега другог што учим у школи“, рекла је Гудељева.

У другом дијелу Гудељева пише о одласку и десетогодишњем невољном боравку у Шпанији, одакле се није могла вратити због ратних дешавања у БиХ, иако јој је Требиње било у срцу, док је у свијету у то вријеме веома тешко било бити Србин и Српкиња.

Трећи дио односи се на повратак у Требиње и живот у овом граду од 2001. до 2019, гдје је радила као прводилац и једно вријеме провела у манастиру.

Гудељева је прије ратних дешавања била професор физичке културе, али је након тога завршила и теологију, а данас ради као вјероучитељ у Гимназији „Јован Дучић“.

„Загледана у стијену“ је прва књига из пера Гедељеве, а како каже, а ако буде мотива и инспирације – биће их још.

Директор Народне библиотеке „Војислав Лубарда“ Нада Радуловић изјавила је Срни да је синоћна промоција романа „Загледана у стијену“ изазвала велико интересовање читалачке публике.

„Гудељева је овом књигом, не само сачувала мати Теодору од заборава, већ нам је свима дала прилику да упознамо игуманију и њен карактер“, навела је Радуловићева.

Радуловићева је истакла да је занимљива велика сличност између аутора и мати Теодоре – у трагању за истином и праведности, што је била нит која их је везала и по којој се Гудељева увијек враћала Манастиру, у који и данас одлази.

Издавач књиге „Загледана у стијену“ је Књижевна заједница Требиње, а рецензент протојереј Слободан Лукић.