„Већ други пут у овој години се дешава да радници крећу у штрајк због неизмирених обавеза које ми потражујемо од оснивача Општине Соколац“, овако је почео изјаву за „Инфо центар“ вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Гласинац“ Миленко Ђерић.

Према његовим ријечима, у овој години, радници су добили само шест плата, а рачун ове установе је од могућих једанаест, осам мјесеци у блокади.

  • Потраживања стижу, дугови су за струју, воду, угаљ и због блокаде, нисмо у могућности да измиримо наше обавезе. Грант од Општине се не исплаћује редовно и сигурно је да ћемо на крају године, опет на терет Спортског центра, бити у минусу 10.000 конвертибилних марака, због неуплаћивања пореза и доприноса. Наш једини захтјев је био да када се свим буџетским корисницима исплаћује плата, исплати и нама, али то се није дешавало. Дугогодишњи проблеми су се нагомилали и радници не желе више да пристану на овакав начин рада и овакав однос према Спортско-рекреативном центру „Гласинац“ – нагласио је Ђерић.

Он је додао да су два радника већ напустила посао због нередовних личних доходака, међу којима је један ратни војни инвалид, те додао да је сада запослено дванаест радника међу којима има учесника рата и дјеце погинулих бораца.

  • Поднијели смо тужбу за наплату топлих оброка за прошлу годину и добили смо ту пресуду. Свјесни смо да тужимо сами себе, али ми тренутно не видимо другачији излаз из ове кризе, већ да је ово једини начин да нека од својих потраживања остваримо. Колико сам упознат, радници ће и даље наставити да туже, уколико не дође до редовног исплаћивања плата – казао је он.

На питање да ли Спортско-рекреативни центар „Гласинац“ може да обезбиједи додатна финансијска средства, Ђерић је одговорио:

  • Овдје се годинама дешава да излазимо у сусрет свим спортским клубовима, па су тако бесплатно уступљене сале и све остало што је дато Спортском центру на кориштење и са те стране, нисмо у могућности остварити приходе. Сада када би почели наплаћивати клубовима, десило би се да вјероватно клубови не би могли плаћати неки вид партиципације за кориштење наших просторија, што би евентуално изазвало гашење појединих клубова – сматра Ђерић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је за „Инфо центар“ истакао да није званично обавијештен о поменутом штрајку, те да нема ништа против да радници искажу своје незадовољство и изнесу своје ставове, захтјеве и мишљења.

Бјелица је навео да га је јуче телефоном обавијестио вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Гласинац“ Миленко Ђерић да ће ступити у штрајк, ако не буду испуњени услови, односно исплаћене плате.

  • Радници који су тужили за топле оброке, добили су пресуде да им се исплате финансијска средства за те намјене. Пошто су они на гранту Општине, Суд је нас обавијестио да се не смију исплаћивати плате, док не буду измирене поменуте судске пресуде. Међутим, радници су поново тужили, стигло је обавјештење на адресу Општине Соколац. До сада је грантом исплаћено преко 200.000 конвертибилних марака у овој години, остало је још око 40.000 и радници су упозоравани да се неће моћи обрачунати лични доходак за четири плате у текућој години. Ја сам рекао, да ћу учинити све да се уплати један лични доходак и три пореза на доприносе до Нове године и то се може уклопити у 40.000 конвертибилних марака, уколико не дође до нових извршења пресуда. Морам да нагласим да се могу издвојити само буџетом предвиђена средства, а буџет ће се у потпуности испоштовати – категоричан је Бјелица.

Он је подсјетио да је Општина преузела све обавезе које се односе на рачуне за струју, воду, гријање, одвоз смећа, одржавање круга и уређење паркинга, те да годишњим буџетом усвојена средства за финансирање Спорско-рекреативног центра „Гласинац“ износе 250.000 конвертибилних марака.

Бјелица је додао да је недавно Општина обезбиједила и 25 тона угља за потребе гријања просторија Спортско-рекреативног центра „Гласинац“.

Настава у продуженом боравку Основне школе „Соколац“ одвија се у просторијама Спортске дворане. Улаз до двије учионице које користе малишани, јутрос је био закључан, те су учитељи реализовали продужени боравак у слободним учионицама у школи.