У просторијама Народне библиотеке у Сокоцу, синоћ је промовисана књига „Благоје Јововић- српски херој у вучјој јазбини“, ауторке Марије Јововић, његове кћерке. Књига говори о човјеку који је извршио атентат на Анту Павелића, усташког поглавника и једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата, а из Маријиног угла, о оцу који је са пуно љубави и поштовања одгајао своју дјецу.

фото: Инфо центар Соколац

Марија Јововић, кћерка Благоја Јововића, током представљања, овог, за њу најзначајнијег ауторског дјела, рекла је да се у књизи може пронаћи много информација о њеном оцу, да говори о његовој личности и животу у Аргентини прије атентата. Осврнула се и на историју Аргентине, те политичку ситуацију када су Павелић и усташе стигли у ову земљу.

  • Поред мог педагошког рада у образовном систему Аргентине, увијек сам налазила вријеме за писање. Ову књигу, која је за мене најзначајнија писала сам четири године, јер сам дуго сакупљала информације, писма, документа и фотографије који су објављени у књизи, казала је она.
фото: Инфо центар Соколац

Јововићева је најавила и други дио књиге у којем ће говорити више о самом атентату на Павелића, јер се према њеним ријечима, данас много говори о Благоју Јововићу, људи га се сјећају и доживљавају га као правог српског хероја.

О књизи је говорио и историчар Лазо Одовић, запослен у локалној библиотеци, који је бројне посјетиоце ближе упознао са историјским моментом који је послужио као инспирација поменутој књизи. Публици је са историјског аспекта предочио колики је њен значај, јер говори о једном догађају о којем се није довољно говорило.

фото: Инфо центар Соколац

У књизи сазнајемо да је Благоје Јововић рођен 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића. Да је служио Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади. Списи говоре да је по завршетку партизанско-четничког сукоба 1944. године емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима. Након тога сазнаје гдје се крије злогласни злочинац Анте Павелић. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега, што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

фото: Инфо центар Соколац

Кћерка Марија сакупљајући грађу за књигу о свом оцу, документовала је и бројна писма која јој је писао, а доказ да је био питом човјек који је волио умјетност и поезију, су и бројне Јововићеве пјесме.

фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима ауторке, Благоје Јововић је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију.

  • Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог, гдје се исповиједио тадашњем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију. Након тога, шира јавност је сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, у Буенос Ајресу, а за ова дешавања први пут сазнаје и породица, истакла је Марија.

Благоје Јововић тада је посјетио родно село Косић и гробље својих предака. Преминуо је неколико мјесеци послије посљедње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, у Аргентини.

фото: Инфо центар Соколац

Марија ужурбано ради на припреми другог наставка књиге за коју каже да ће бити објављена почетком идуће године. Поред ове, ауторка је књига поезије за коју, такође, инспирацију црпи из прича свога оца, али и из ових крајева, одакле, са поносом каже да потиче. Више пута је награђивана као аутор пјесама и кратких прича. Њене пјесме заступљене су у више од десет антологија, а поред писања бави се просвјетним радом у Аргентини. Писала је и књиге на тему „Школа у 21. вијеку“, које су намјењене наставницима и професорима.

Промоцију књиге, за чије представљање је владало велико интересовање, организовала је Народна библиотека „Соколац“.