Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је поводом подношења кривичних пријава Суду БиХ против њега због, како се наводи, величања злочинца Радована Караџића, првог предсједника Републике Српске, да је у овом случају ријеч и о угрожавању слободе говора, те негирању елементарних чињеница које су се дешавале у недавној историји.
Милован Бјелица - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

– Чињеница је да је Радован Караџић био први предсједник Републике Српске и да га је бирао српски народ. Скоро 30 година бирамо своје предсједнике, али ту слободу избора, као и слободу говора и мишљења у Федерацији БиХ покушавају оспорити – рекао је Бјелица.

Он је одбацио као неосноване пријаве федералног министра унутрашњих послова Исака Раме и такозваног Института за истраживање геноцида Канада и упитао зашто овај институт и министар нису тужили руководство СДА које је, и након пресуде, величало и бранило ратног злочинца Сакиба Махмуљина, али и друге.

С обзиром да га због јавно изнесених ставова позивају да је починио кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, Бјелица је упитао да ли иста правила важе за сва три народа или искључиво српски?

– Да ли федерални министар оваквим поступцима чини раздор међу народима БиХ? Да ли они који у Федерацији БиХ величају и злочине над српским народом и оне који су их починили такође сију мржњу? Зашто се поједине одредбе Кривичног закона БиХ искључиво односи на српски народ – упитао је Бјелица.

Он је поновио да никада није сијао мржњу и да то што има свој став и лично национално поштовање је све, само не мржња према другом и другачијем.

– Све је ово дио пројекта који се спроводи уз логистику међународне заједнице – зачепити уста српском народу, обезвриједити све што је српско – од историје, језика, културе, постојања на овим прострима, а Бошњацима брижно гајити психологију жртве и убјеђивати свјетску јавност да су Срби „геноцидан“ народ. Да постоји механизам да нам забране размишљати и памтити ко смо и колико вриједимо и то би урадили – закључио је високи функционер СДС-а.