Под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, ове године, четрнаести пут, организује се акција „С љубављу храбрим срцима“.
ПРОМО ВИДЕО:

Донаторско вече биће одржано 28. децембра, а сав приход намијењен је за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе у Србији постоји од 2005. године и број уписаних потенцијалних давалаца је око 18 хиљада.

Регистар представља базу података о пријављеним даваоцима који су спремни некоме да помогну. Када је болеснику неопходна трансплантација, у регистру се тражи давалац који је са њим подударан.

Давалац или донор матичних ћелија може бити свака особа од 18 до 45, у неким случајевима и до 60 година старости и не мора бити у сродству са обољелим.

Искуства су показала да је чак мање од 20 одсто сродника пацијента подударно и зато је важан регистар давалаца.

Овогодишњом акцијом „С љубављу храбрим срцима“ прикупљају се средства за успостављање регистра и оснивање лабораторије ХЛА типизације ткива као и за едукацију и стручно усавршавање особља, а трасфузиолози из Србије на располагању су колегама из Републике Српске.

До 31. децембра 2023. године биће активан и м:тел хуманитарни број 1411.

Тако ће и грађани бити у могућности да подрже акцију са 1 КМ и на тај начин дају свој допринос акцији С љубављу храбрим срцима.