Након што је Спортско-рекреативни центар „Гласинац“ ступио у штрајк 15. децембра због неисплаћених плата и доприноса, предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић одржао је данас састанак са начелником Милованом Бјелицом и сарадницима, као и шефовима клубова политичких партија заступљених у локалном парламенту, како би се пронашло евентуално рјешење за излазак из ове нимало завидне ситуације.

Спортска дворана је закључана већ десет дана, не одвија се настава у продуженом боравку у просторијама које користи Основна школа „Соколац“, стопирани су тренинзи дјеце која тренирају у спортским клубовима, што преноси незадовољство које имају радници Спортског центра на обичне грађане, чија дјеца на било који начин користе просторије Спортске дворане.

Састанку се придружио и дио радника Спортско-рекреативног центра „Гласинац“, који су сложни у томе да се налазе у безизлазној ситуацији, те да не могу да измире своје обавезе ни према држави, а ни према члановима својих породица.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић истакао је да је тренутно горућа ситуација у Спортско-рекреативном центру „Гласинац“ јер су радници обуставили свој рад због неисплаћених палата.

Он је подсјетио да је Основна школа „Соколац“ раније продужени боравак организовала у просторијама Установе за предшколско васпитање и образовање. Због великог интересовања родитеља да упишу дјецу у вртић, те просторије су уступљене обданишту, а рјешење за продужени боравак је пронађено у Спортској дворани, што је и функционисало до протеклих десет дана.

  • Увидјели смо да средства дозначена грантом нису довољна за функционисање ове установе, јер је и за прошлу годину грант био 250.000 КМ а утрошено је око 280.000 КМ. Спортски центар је и прије пар мјесеци био у штрајку, али сада је ситуација сложенија јер се тренинзи морају одвијати у затвореном простору, па је функционисање Спортске дворане потребније сада у зимском периоду. С тим у вези, иницирао сам на данашњем састанку да се у наредној години покушају остварити одређени приходи, те да се спортски терени уступе у надлежност Спортско-рекреативном центру „Гласинац“. Пред нама је зимски распуст и мислим да је наша обавеза да се уозбиљимо и да покушамо ријешити овај проблем. Закључили смо да ћемо након празника одржати једну тематску сједницу Скупштине општине Соколац како бисмо донијели одређене одлуке. Међутим, највећи проблем сада су плате, начин изналажења могућности финансирања је на начелнику, јер он располаже финансијама што се тиче Општине – констатовао је Марјановић.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица прецизирао је да су грантом предвиђена средства од 250.000 КМ, те да је до сада прослијеђено Спортском центру 202.000 КМ.

  • Локална самоуправа је у претходном периоду преузела обавезу да измирује обавезе око мјесечних рачуна који се односе на струју, воду, гријање, одржавање круга и паркинга. Остало је још око 48.000 КМ које Општина у овом моменту није у могућности исплатити. Шумско газдинство „Романија“ треба да дозначи одређена средства 10. јануара, јер се та транша обрачунава квартално, али ми ћемо покушати да одблокирамо Спортски центар до Нове године. Пореској управи се дугује око 23.000 КМ и остало би средстава за једну палту. Дошле су и судске пресуде за топле оброке које се измирују од гранта, чиме је ситуација додатно закомпликована – појаснио је Бјелица и додао да разумије раднике који имају право да потражују своје личне доходке.
Фото: Инфо центар Соколац

Вршилац дужности директора Спортско-рекреативног центра „Гласинац“ Миленко Ђерић навео је да је став радника ове установе да једна плата неће ријешити њихове проблеме.

  • Три мјесеца нисмо добили плату, предстоје нам празници и ја лично не видим рјешење ове ситуације и нисам оптимиста. Начелник Бјелица нам је обећао једну плату и деблокирање рачуна до краја године, па видјећемо. Мислим да ће се ови проблеми наставити и у јануару. Упозоравао сам и раније да грант од 250.000 КМ није довољан, из разлога што не остварујемо приходе, јер спортским клубовима не наплаћујемо услуге кориштења наших спортских терена – нагласио је он.

Ђерић је додао да је начелник Бјелица рекао да ће се састати опет у сриједу са радницима, након што буде имао састанак са представницима Пореске управе.

Спортско-рекреативни центар „Гласинац“ запошљава дванаест радника.