Сокочанка нови уредник „Православља“

0
275

Оливера Јовановић из Сокоца нови је главни и одговорни уредник „Православља“, новина Српске Патријаршије, саопштено је из Српске православне цркве (СПЦ).

Свети архијерејски синод на мјесто уредника поставио је Јовановићеву, досадашњег ко-уредника, на приједлог Његове светости патријарха српског Порфирија.

Јовановићева, која је радила и у Међурелигијском вијећу БиХ, потиче из познате свештеничке породице Љубинац. Послије основне школе на Сокоцу, завршила је Прву гимназију у Сарајеву и Богословски институт Српске православне цркве у Београду.

У браку је са свештеником Вањом Јовановићем и има синове Василија, Матију и Зорана, саопштено је из Српске православне цркве (СПЦ).

Њен први текст „Веронаука на Романији“ објављен је у „Православљу“ 1996. године. Посебно се ангажовала у истраживању чувених српских породица које су оставиле историјски печат у Сарајеву, као и у процесима пописа и повратка имовине СПЦ.

На позив тадашњег митрополита дабробосанског Николаја, 1998. године се враћа у Сарајево и

од тада до данас Црква јој повјерава низ одговорних дужности и послова везаних за мисију и међурелигијски дијалог на локалном, регионалном и глобалном нивоу.

Била је дио експертске групе Међурелигијског вијећа БиХ од 2000. до 2004. године, а од 2005. до 2021. године радила је у Међурелигијском вијећу БиХ, гдје је заступала СПЦ као стручни савјетник за међурелигијски дијалог.

Цркву је 2006. године, као члан делегације, представљала на Скупштини Свјетског савјета цркава у Бразилу и на консултацијама за мировна разрјешења сукоба које је одржано у Сјеверној Ирској у организацији Европског савјета цркава.

Као експерт, у оквиру делегације Српске Патрјаршије, учествовала је у Православно-муслиманском дијалогу који су 2008. године у Атини организовали Цариградска Патријаршија и Свјетско исламско мисионарско друштву.

Ко-уредница је Приручника за вјерске службенике против стигматизације особа које су преживјеле силовање у посљедњем рату у БиХ.

Од децембра 2022. године ради у Информативно-издавачкој установи СПЦ у Београду. Говори енглески и служи се француским језиком.