Отварање шампањца, одбројавање задњих секунди старе године и ватромет у поноћ обавезан су сценариј свих свјетских градова. Ипак, у неким земљама постоје прилично необични новогодишњи обичаји за које сигурно нисте чули, а који би вас могли изненадити. Разбијање тањира, спаљивање страшила и бацање намјештаја преко балкона само су неки од њих.

Отапање олова у Њемачкој

Иако на прву звучи помало бизарно и прилично неочекивано од дисциплинованих и рационалних Нијемаца, у неким дијеловима Њемачке, Аустрије али и Финске постоји врло необичан обичај који се користи за својеврсно предвиђање нове године. Тако људи загријавају мале комаде олова изнад свијеће, бацају их у хладну воду након што се отопе и чекају какав ће облик попримити.

Наводно сваки облик има специфично значење. Облик звијезде доноси срећу, круна представља здравље, док крст баш и није најбољи облик јер је повезан уз смрт и болест. Ако себи ипак не желите кварити расположење на дочеку, увијек можете рећи да сте заборавили своје олово и наставити испијати шампањац.

Шарени доњи веш у Мексику

Новогодишњи обичаји у земљама Латинске Америке попут Мексика, Бразила и Боливије налажу да добро размислите о боји доњег веша које планирате носити на дочеку Нове године. Наиме, управо је она пресудна за то какву ћете годину имати. Традиционално вјеровање каже да црвена боја доноси љубав и романсу, бијела мир и спокој, жута богатство и успјех, док ће зелена боја донијети благостање.

Разбијање тањира у Данској

Данци имају прилично необичан новогодишњи обичај који подразумијева разбијање тањира о улазна врата пријатеља и комшија. Ова традиција је и својеврсно такмичење у популарности, јер што је већа хрпа разбијеног суђа испред ваших врата, то ћете више пријатеља и среће имати у новој години.

С обзиром на све већи број Данаца који живе у зградама и становима наравно да нису сви у могућности практтиковати ову народну традицију. Али, обичај је и даље врло популаран.

Спаљивање страшила у Еквадору

Новогодишњи обичаји у Еквадору, између осталог, подразумијевају и спаљивање великих лутака тј. страшила на улицама градова тачно у поноћ. На овај начин се Еквадорци поздрављају са старом годином и свим лошим што је она донијела. У изради оваквих лутака од папира и пиљевине најчешће учествује цијела породица.

Лутке имају лица политичара, познатих ликова и особа, док се неки ипак одлучују на оне с лицима пријатеља и чланова породице. Колико код то бизарно звучало, спаљивање велике лутке с лицем пријатеља у новогодишњој ноћи је заправо израз љубави, јер му доноси срећу, благостање и ослобађа га прошлости.

Округли предмети на Филипинима

Филипинци имају један поприлично материјалистички приступ прослави Нове године и све се, више-мање, врти око новца. Управо зато се окружују округлим предметима који симболизују новчић. Вјерују да ће им на тај начин нова година донијети срећу и новац. Тачкасте мајице, хлаче, кошуље и округла храна на тањирима нису ништа необично у филипинској новогодишњој ноћи.

Они који баш јако желе да им Нова година донесе срећу, у џеповима носе и кованице којима морају стално звецкати. Звецкање кованица представља доток обиља новца.

Дванаест бобица грожђа у Шпанији

Како би осигурали благостање у новој години, Шпанци у новогодишњој ноћи једу дванаест бобица грожђа, по једну за сваки мјесец у идућој години. Изазов је у томе што се свака бобица мора појести са откуцајем сата у поноћ, јер иначе кажу нема дејство. Шпанци се свакако сналазе да би успјели извести овај традиционални обичај, па тако неријетко гутају и читаве бобице грожђа.

Многи би рекли да је то одличан начин да завршите на пријему хитне помоћи већ у првим минутама нове године. Још је занимљивије како је обичај настао. Наводно су га измислили шпански узгајивачи грожђа око 1900. године како би продали више урода.

Бацање намјештаја у Напуљу

Иако је сигурно ријеч о једној од бизарнијих традиција, новогодишњи обичаји у италијанском Напуљу налажу бацање старог намјештаја и кућанских уређаја с балкона. Овакво “рјешавање” старих ствари симболизира свјежи почетак у новој години.

Ипак, како би спријечили број незгода и натписе у црној хроници, већина Напуљана се држи мањих и мекших предмета. Врло обазриво од њих. Али, ако се у новогодишњој ноћи ипак нађете у Напуљу или Јоханесбургу гдје се овај обичај исто практикује, добро је припазити главу.

Животињски духови у Румунији

Попис необичних новогодишњих обичаја настављамо са Румунијом, тачније њеним руралним подручјима. Тамо прослава Нове године подразумијева маскиране плесове тематски везане за смрт и поновно рођење. Иако није баш најведрија тема за новогодишњу забаву, локални плесачи се облаче у крзно и стављају на себе дрвене маске које приказују козе, коње и медвједе.

Након тога обилазе куће како би отјерали зле духове. Најпопуларнији је плес са ликом медвједа, јер према румунском вјеровању ако медвјед дође у нечију кућу то доноси здравље, срећу и благостање.

Прелажење прага у Шкотској

Шкотима није свеједно ко ће им први пријећи праг у поноћ новогодишње ноћи. Заправо преферирају да то буде мушкарац тамне косе са поклонима попут кованица, хљеба, соли и вискија. За таквог госта вјерују да доноси срећу читавој кући и укућанима у Новој години.

Овај обичај вјероватно датира још из времена Викинга када је појављивање крупног, плавог мушкарца на прагу углавном значило невоље.

108 удараца звона у Јапану

Поједини новогодишњи обичаји у Јапану обиљежени су будизмом. Тако се на стару годину у највећим будистичким храмовима обавља звоњење на великим звонима. Посебно је важно посљедње звоњење у старој години, односно оно које се догађа тачно у поноћ.

Наиме, свако звоњење 31. децембра обавља се 108 пута. Према будистичком вјеровању, на толико начина људи могу згријешити током једне године. Због тога сваки ударац представља прочишћавање једног гријеха.