Грађанима Републике Српске није и неће бити ускраћена здравствена заштита, упркос високософистицираном хакерском нападу на Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/, који тренутно због тога није у функцији, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је менаџмент ФЗО јуче одржао састанак на коме је, између осталог, констатовано да осигураници Фонда не смију да трпе због напада на ИЗИС, те да су и здравствене установе обавијештене да пацијенте не смију да враћају и да им се мора пружати потребна здравствена услуга.

Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ као и све остале здравствене установе које су у Интегрисаном здравственом инфорационом систему РС суочавају се са проблемима који су изазвани од стране високософистицираног хакерског напада – истакла је директорица др Адријана Станар.

  • Ми поступамо према инструкцијама Фонда здравственог осигурања Републике Српске, те се надамо да ће се што прије отклонити овај проблем и да ћемо се вратити у нормалан режим рада. До тада радимо према прописаним обрасцима  издајемо упутнице и рецепте у писаној форми и све што је потребно корисницима наших услуга.

Она је појаснила да су како љекари тако и комплетно медицинско особље у великом проблему јер је ово стање које је након двије године једног режима рада довело до враћања 20 година уназад.

  • Ми се бавимо овим послом цијели живот и ниједна сметња нам није страна али имамо низ прописа које морамо да примјенимо што и сам ИЗИС налаже  како не би било грешака и како пацијенте не би враћали на беспотребне исправке, надајући се скоријем отклањању проблема.

Станарева је упутила молбу пацијентима да све што није хитно када је ријеч о администаративним питањима да покушају сачекати иза Божића у нади ће се посао моћи несметано одвијати. Док  су тимови породичне без обзира на статус осигурања на услузи пацијентима.

Фото: Инфо центар Соколац

Здравствене установе могу да пружају здравствену заштиту пацијентима користећи папирне форме у раду, у складу са ранијим инструкцијама које су добијале од „Фонда“ док још један од проблема представља немогућност увида у историју болести пацијената.

  • Према инфорацијама које смо добили, сви наши подаци су сачувани, бекаповани и када се сметње отклоне биће нам поново доступни, али за сада немамо приступ и то нам отежава посао у смислу да не знамо када се треба затворити боловање, препоручити одлазак на комисију или издати рецепт за лијекове јер дневно пролази велики број пацијената кроз ординације. Док поново не будемо имали увид у урађено, обавезни смо да водимо протоколе и морам рећи да смо пронашли модем како да нашим корисницима пружимо услугу без обзира на техничке проблеме, јер су пацијенти који требају нашу помоћ на првом мјесту– закључила је директорица Станар.

„Полицијски службеници Јединице за високотехнолошки криминалитет предузимају даље мере и радње у оквиру ове истраге, а обратиће се и Еурополу за размјену оперативних информација и искустава“, навели су из МУП РС.

Фонд здравственог осигурања РС објавио је раније на својој интернет страници да су хакери напали Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) и да је онемогућен рад.