Уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића, на улицама Источног Сарајева велика је понуда бадњака и жита.

Златка Цвијетић из Рогатице, која је данас са сином дошла да продаје бадњаке, каже да се цијена бадњака креће од пет до 10 КМ.

„Зависи од величине. Ове мање продајемо по пет, а веће по 10 марака. Ми иначе продајемо кромпир, али сад продајемо бадњаке. Ма, сваки динар је користан“, рекла је Цвијетићева.

Она је истакла да продајом бадњака не може зарадити пуно, али да сваки динар добро дође.

„Сутра ће само син продавати. Ја ћу остати кући да спремам за Божић. Купује народ. Има људи који немју гдје одсјећи сами, па купе. Купе и они који немају времена од посла, па им лакше да купе готово“, рекла је Цвијетићева.

На штанду испод ње, госпођа продаје жито, а корпица жита кошта осам КМ.

„Можда је и скупо некоме, али уложим и ја труда док припремим корпице, па посијем жито, те мало украсим да то изгледа свечано и шарено“, рекла је она Срни.

Бадњак је младо, храстово дрво, које се на Бадњи дан ујутро рано сијече и доноси пред кућу. Увече, уочи Божића, бадњак се пресјеца и уноси у кућу.

Божићно жито један је од симбола Божића и сије се на празник Свете Варваре који се слави 17. децембра или Светог Николе, 19. децембра, како би било што љепше, богатије и гушће.

Вјерници који вријеме рачунају по грегоријанском календару Божић, најрадоснији хришћански празник, прослављају 7. јануара.