МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Јављам Вам радост велику која ће бити свему народу... Данас вам се роди Спас који је Христос Господ у граду Давидову“ (Лк.2,10-11)

0
181

Објављено у 278. броју „Соколачких новина“ (новембар/децембар 2023.)

Припремио јереј Милан Ђукић:

Радост велика обузима наша срца када знамо да прослављамо највећу Истину неба и земље, а то је да нам се Бог јави у тијелу својим оваплоћењем. Овим почиње спасење свијета и човјека! Имајући ово сазнање, није ли то разлог да наша срца трепте и да пјевају пјесму нову, која каже: „Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља!“ (Лк. 2,14).

С нама је Бог! Ово је прва мисао и истина коју требамо знати припремајући се у данима божићног поста за велико и славно Рођење Богомладенца Христа. Дан уочи Божића, када већ почиње божићно славље зове се Бадњи дан. У нашем народу јесте обичај да се ујутру рано, већ у зору, одлази у шуму и сијече се младо храстово дрво, које се доноси пред кућу. Символика бадњака јесте оно дрво које су пастири донијели и које је праведни Јосиф заложио у хладној пећини када се Христос родио. Бадњак наговјештава и дрво Крста Христовог. На Бадњи дан, узносећи молитве, пјевамо: „Написано је давно да ће дијева Марија са старцем Јосифом, који је од сјемена Давидова, донијети у Витлејем у утроби бесјемено зачетог Христа. Настаде вријеме рођења, али не бијеше ни једног мјеста за то… Но као красна палата, пећина се царици показује. Господ Христос се рађа, да васкрсне пали лик људски.“

Црква Светог пророка Илије у Сокоцу
Фото: Бојана Марковић

Бадњи дан и вече нас подсјећају на значај и топлину породице и нашег огњишта. Преко бадњака, расуте сламе, молитвено окупљени око посне трпезе са нашим најмилијим, свједочимо хришћанске вриједности, а понајвише свједочимо љубав. Радосни смо што смо православни хришћани, што прослављамо Бадњи дан и идемо у загрљај Богомладенцу Христу, што се радујемо сваком човјеку и молимо Господа да успостави мир у Цркви и у нашим душама.

Главни догађај у нашој историји јесте Рођење Христово. Прије нешто више од двије хиљаде година, колико је прошло од Рођења Богомладенца, Он својим доласком, приклонивши небеса и сишавши на земљу, јасно нас је питао: „Шта хоћеш човјече, небо или земљу?“ Овим нам Богомладенац показује да смо сви саздање Божије. Наш живот треба да буде врлински и осмишљен. Није случајно пред Рождество Христово Црква одредила својим члановима пост, да очисте чула, ум, савијест и потруде се да наше срце буде она топла пећина у којој ће се родити Богомладенац. Када је наше срце угријано, тек тада можемо видјети нетварну свјетлост која нам се даје на Божић, примити Духа који је Он послао у свијет и видјети да све што је Христос радио и ради као добри учитељ, јесте да нас спаси, просвијетли и учини дјецом неба.

Пут, Истина и Живот – Христос Бог, дошао је у свијет. Богомладенац је на земљу донио Свој мир и нама га подарио. А подвигом наше вјере у наш живот улази овај Божији мир – божанствена љубав и божанствено милосрђе. Нека чује свијет како у нашим срцима пуним вјере, стојећи на божанској Литургији, појемо: „С нама је Бог, разумите народи…јер је с нама Бог!“ Тајна Божића јесте да се Бог Син спустио из вјечности у вријеме, с неба на земљу, с престола славе у хладну Витлејемску пећину, само да спаси људе, да их од гријеха очисти и у рај поврати.

Честитајући свим вјерујућим хришћанима Рођење Христово, радосно вас поздрављам ријечима црквене пјесме: „Христос се рађа – славите! Христос с небеса – у сусрет му изађите! Христос на земљи – узнесите се! Пјевај Господу сва земљо! У весељу пој народе! Јер Он се прослави!“