У УТОРАК ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ДОКТОРУ МИОДРАГУ ЛАЗИЋУ И ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА НА НОВОМ ЗЕЈТИНЛИКУ

Република Српска - Источна Илиџа - најава

0
78

Општина Источна Илиџа са Борачком организацијом „Илиџански борац“ обиљежиће у уторак, 9. јануара, Дан Републике Српске, када ће бити положени вијенци на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ и откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу, најављено је из општине.

У 12.00 часова ће бити положени вијенци на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“, а потом ће у 14.30 часова делегације положити вијенце у спомен-цркви Светог Великомученика Димитрија на Добрињи.

У 15.00 часова на шеталишту „Доктор Миодраг Лазић“ предвиђено је откривање споменика доктору Лазићу.

“Доктор Лазић је оставио неизбрисив траг у цијелој Републици Српској. Четири тешке, ратне године провео је радећи као хирург у ратној болници `Жица` и од тада доктора Лазу и Илиџанце веже нераскидива веза. Доктор Лаза нас је напустио 2020. године, а Илиџанци су још једном показали да памте своје јунаке“, наводе из општине.

Из општине Источна Илиџа су позвали становнике Источног Сарајева и Републике Српске да одају почаст свим херојима који су стварали Републику, те да одају почаст великом доктору Лазићу.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.