Романијци славе Бадњи дан- „Нека на радост дође рођење Богомладенца Христа“

0
919
фото: Инфо центар Соколац

Од раних јутарњих часова, народ Романије кренуо је у бадњаке, а божићне пјесме чију се у двориштима, гдје се вриједно припремају и пеку заоблице за сутрашњи најрадоснији хришћански празник Божић.

фото: Инфо центар Соколац

Бројни вјерници су још прије свитања отишли по своје храстово дрво, које ће им, према вјеровању, доносити радост, здравље и напредак током цијеле године.

Тако је данас и у дворишту Борислава Мумовића, гдје се уз пјесму и здравицу, заједно са пријатељима и комшијама ишчекује Божић.

  • Одсјекли смо бадњак, отишли у нашу цркву у Бјелосављевићима, а затим наставили, како традиција налаже са припремама за Божић. Наложили смо ватру, а са нашим комшијама печемо заоблице за сутрашњи празник, истакао је Мумовић и пожелио свом српском роду срећан и радостан долазак Богомладенца Христа“.
фото: Инфо центар Соколац

Преко пута Мумовића, у празничном расположењу затекли смо и Тошиће, који у заједништву и слози дочекују још један Божић. Радан Тошић истакао је да је празнично окупљање дугогодишња традиција, а свим вјерницима пожелио је срећан Божић и предстојеће празнике.

фото: Инфо центар Соколац

Широм Романије вечерас ће у православним храмовима бити служено вечерње богослужење и налагање бадњака.