Свечана академија поводом Дана Републике Српске (ФОТО)

0
94
Свечана академија поводом Дана Републике Српске биће одржана 8. јануара у Спортској дворани „Борик“ с почетком у 16 часова.
Свечана академија 2023. - Фото: Уступљена фотографија

Програм свечане академије поводом Дана Републике биће реализован кроз четири визуелно-наративна сегмента, која ће бити комбинована са обраћањем водитеља, рециталима, музичким нумерама и обраћањем говорника.

– Указујемо на континуитет битисања српског народа на простору чији дио чини Република Српска, од средњег вијека до данас, и да понудимо визију развоја Републике Српске у будућности – саопштено је из Палате предсједника Републике Српске.

Свечана академија 2023. (Уступљена фотографија )

Фокус током Свечане академије у част Српске биће на културно – умјетничком али и историјском аспекту и политичко-економском развоју Српске. Планирано је обраћање представника руководства Републике Српске, представника друштвено-културног живот, представника Српске православне цркве и важних гостију. Организатор најављује и изненађења као саставни дио програма Свечане академије.

– Овом приликом се не бавимо ратовима и конфронтацијама, него културним и цивилизацијским дометима српског народа западно од Дрине, неодвојивим од историје Срба са источне обале ове ријеке и испреплетеним са целокупном историјом Срба на Балкану и шире, са посебним освртом на прекодринске Србе који су оставили неизбрисив траг у српској и свјетској баштини – саопштено је из Палате предсједника Републике Српске.

Свечаној академији присуствоваће званице из јавног, културног и политичког живота Републике Спске, БиХ и Србије.

Дан Републике Српске

Централни догађај обиљежавање Дана Републике почеће 9. јануара у 17.00 часова на Тргу Крајине у Бањалуци. Одржаће се свечани дефиле у којем ће учествовати рекордан број, око 3.000, припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, представника јавног и цивилног сектора.

Дрон спектакл биће приређен са око 200 дронова. Концерт Данице Црногорчевић, Баје Малог Книнџе који ће премијерно извести пјесме у част Српске, али и наступ Аце Лукаса и Мирослава Илића, почеће по окончању дефилеа.

Свету архијерејску литургију предводиће Нјегова светост партијарх српски Порфирије са Нјеговим преосвештенством владиком бањалучким Јефремом уз саслужење архијереја Српске православне цркве 09. јануара у Саборном Храму Христа Спаситеља у 09.00 часова у Бањалуци.

Дан Републике Српске обиљежава се под слоганом „Симбол слободе“.

Симбол слободе

Симбол слободе