ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА РЕПУБЛИКЕ 32 ТОРТЕ СА МОТИВИМА СРПСКЕ

0
279
Фотографија уступљена Инфо центру

Излагањем и дегустацијом 32 торте са мотивима Републике Српске, прављене према цртежима основаца, које су израдили привредници са подручја града Источно Сарајево и из општине Источно Ново Сарајево, обиљежен је 32. рођендан Републике Српске.

Градоначеник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство што се Градска управа, на иницијативу начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића, придружила обиљежавању Дана Републике Српске, истичући да је активност реализована у оквиру манифестације „32 године слатке самосталности“ нешто што је специфично и оригинално у цијелој Републици Српској.

„Почевши од развијања најдуже заставе и свега што је рађено у претходне 32 године у овој локалној заједници, показали смо да локална и градска власт функционишу заједно и представљају један организам, не само општина Источно Ново Сарајево већ и осталих пет општина у саставу града“, рекао је Ћосић.

Фотографија уступљена Инфо центру

Он је изразио задовољство што су у манифестацији учествовала дјеца и грађани из свих шест градских општина, показујући Републику Српску на најбољи могући начин.

„Овдје у Српском Сарајеву створена је Република Српска и овдје је више од 4.000 бораца положило животе, а не знамо ни сами колико је било рањених. Овдје је било највеће страдање и ово мјесто заслужује да слави Републику Српску, а Република треба да слави ово мјесто као успомену на људе који су за њу положили животе“, рекао је Ћосић.

Он је нагласио да, као успомену на припаднике Војске Републике Српске, градска и општина власт имају обавезу да млађим генерацијама пренесу све оно што је Српска и култ жртве и страдања за Републику Српску.

Основна школа „Соколац“ Николина Грујић VII- 3

„Не желимо ни на који начин да шаљемо било какве лоше поруке и непријатељства. Одавде иду само поруке љубави и управо зато су ученици наших основних школа и нацртали цртеже, а привредници се одазвали, чиме смо показали да функционише сектор образовања, привреде, а да општинска власт ради заједно са градском влашћу у корист својих становника“, нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, на Дан Републике не треба ништа лажно приказивати, али треба нагласити да пред Републиком Српском стоји још много изазова и многе неправде да се исправе.

„Тридесет двије године су довољан период да може да се каже да је заиста много тога урађено у Републици Српској и да, истовремено, никада не заборавимо жртву коју је дало 23.000 бораца и 7.000 цивила који су животе уградили у темеље Републике Српске“, рекао је Ћосић.

Основна школа „Соколац“ Емилија Кулашевић VI-4

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић изјавио је новинарима да се у овој локалној заједници са поносом обиљежава најзначајнији Дан Републике Српске – 9. јануар и 32. рођендан Српске.

Он је подсјетио да се посљедњих година Источно Ново Сарајево наметнуло као локална заједница која на најоригиналији начин прославља Дан Републике, наводећи као примјер развијање најдуже заставе и параде.

Основна школа „Соколац“ Дуња Иванић VI-5

„Ове године смо дошли на идеју да на најслађи начин прославимо Дан Републике Српске и то 32 торте за 32. рођендан Републике Српске и ангажовали смо одновце из свих општина са подручја града по чијим су цртежима и замислима вриједни привредници и установе са подручја града Источно Сарајево направили торте које су изложене како би сви заједно засладили и прославили Дан Републике“, рекао је Катић.

Он је напоменуо да се овом манифестацијом свима шаље порука о важности данашњег дана и Републике Српске.

„Најбитније је истаћи да су дио организације прославе Дана Републике ученици основних школа. Када од малих ногу дјеца гаје љубав према Републици Српској то показује да ће Српска бити вјечна и трајна“, рекао је Катић и изразио увјерење да ће данашња дјеца будућим покољењима да пренесу љубав према Српској.

Честитајући Дан Републике, Катић је пожелио да љубав сваког грађанина према Републици Српској траје вјечно.

Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је да се у ово вријеме девалвације демократије у свијету Република Српска суочава са нападима на њу, те да се по сваку цијену морају сачувати надлежности Српске и вратити оне које су јој неправедно отете.

Основна школа „Соколац“ Драгана Секуловић VIII- 4

„Највећу захвалност дугујемо посланицима и предсједнику /Радовану/Караџићу који су имали визију и смогли снаге да 1992. године формирају Републику Српску и да спасе српски народ у БиХ“, нагласио је Тушевљак.

Он је напоменуо да ће борци Војске Републике Српске остати уз своје руководство и уз своју Републику.

„Тако ће остати до краја и надамо се да ће се Дан Републике Српске вјечно славити“, рекао је Тушевљак.

Хелена Јованчић из ресторана „Топлик“ који је направио једну од торти за Дан Републике истакла је да се овај ресторан радо одазвао позиву да учествује у данашњој манифестацији, наводећи да су са задовољством припремили торту по узору на цртеже најмлађих становника Источног Сарајева.

Фотографија уступљена Инфо центру

Данашња манифестација одржана је у дворани на Тргу Србије која је била препуна грађана који су дошли да дегустирају торте направљене за рођендан Републике Српске.