Српска прославља Дан Републике

0
185

Република Српска данас слави 9. јануар, дан када је далеке 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ. Сва дешавања везана за Дан Републике можете пратити данас на нашем порталу.

Вукелић: Безбједност на задовољавајућем нивоу

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић је казао да је МУП Српске извршио све безбједносне провјере, те да је све спремно за обиљежавање 9. јануара, Дана Републике.

„Више од мјесец дана, МУП Српске предузима појачане мјере безбједности. Након свих извршених безбједносних провјера, анализа и планова, можемо констатовати да је безбједност на задовољавајућем нивоу. У овом тренутку, МУП не располаже ниједном информацијом о особама које би потенцијално могле угрозити данашње догађаје“, истакао је Ђурића Вукелић, начелник ПУ Бањалука.

Како каже, МУП је упознао јавност да ће у строгом центру Бањалуке бити тотална обустава саобраћаја.

Бијелић: Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности

Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности, поручио је Слободан Бијелић, из Асоцијације Ствараоци Републике Српске, гостујући у нашем Отвореном програму „Симбол слободе“.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, наглашава да није било другог избора, већ да се боримо за своју слободу.

Грађани истакли заставе поводом Дана Републике

Бројни грађани широм Српске славе Дан Републике. Тако је Милан Тамамовић из Козарске Дубице послао слику своје куће коју је украсио српским заставама.

Грађани Источног Сарајева: То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати.

„Живот дам, Републику Српску не дам“! „То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати“. Овако своју Републику виде грађани Источног Сарајева.

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима поводом 9. јануара, Дана Републике.

Ове године, на начин да су возачима омогућили бесплатну вожњу ауто-путем 9. јануар.

Поводом Дана Републике и трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану, Света архијерејска литургија биће служена у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Почетак литургије је у 9 часова. Литургију ће служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

У 10 часова планирано је полагање вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу

У 12 часова додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима (Културни центар Бански двор)

Сједница Сената Републике Српске (Палата Републике) у 14 часова.

За 17 часова биће уприличен Свечани дефиле – Трг Крајине (уз дрон шоу, мапинг и 3Д анимација са визуалом симбола Републике)

У 19 часова концерт на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа одржаће се на Тргу Крајине у Бањалуци.

Представа Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга Народно позориште Републике Српске у 20 часова.

Прослава Дана Републике Српке биће обиљежена и у осталим локалним заједницама.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.