ПРИЗНАЊЕ ДОКАЗ ДА СРПСКА ВРЕДНУЈЕ ДОПРИНОСЕ

Република Српска - Соколац - Боровчанин

0
232
Фото: СРНА

Признања која предсједник Републике Српске додјељује поводом 9. јануара доказ су да Српска вреднује и препознаје оно што се за њу чини, изјавила је Срни соколачка млада пјесникиња Милица Боровчанин, која је добитник Плакете „Свети Стефан“.

Боровчанинова је Плакету „Свети Стефан“ добила јер је освојила прво мјесто на литерарном конкурсу „Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“, а своје награђене стихове читаће данас на свечаној академији поводом Дана Републике у Приједору.

Милица истакла да су у уторак, 9. јануара, поводом Дана Републике награђени велики људи, попут Матије Бећковића и других писаца, породице погинулих бораца и сви они који су својим радом директно утицали и на стварање Републике Српске и на њено очување.

„Мени је велика част и веома ми је драго што се награђују посебно млади, ученици основне и средње школе, јер је на њима будућност. Награђује се, са једне стране и прошлост, а са друге будућност, јер у рукама нас омладине и стоји Република Срспка и оно што ће у њој остати“, изјавила је Боровчанинова.

Она је нагласила да јој је велико задовољство било бити међу награђенима и људима који су, свако на свој начин, дали допринос развоју Републике Српске.

Милица је ученик четвртог разреда Опште гимназије у соколачком Средњошколском центру „Василије Острошки“, а побједник је и републичког конкурса за најбоље литерарне радове поводом Дана Републике.

До сада је објавила три самосталне књиге и добила више од 100 награда и признања за литерарно и ликовно стваралаштво.

Фото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је поводом 9. јануара, Дана Републике, одликовао заслужне грађане и институције.

Низом манифестација протеклих дана у Бањалуци и у свим општинама и градовима Републике Српске свечано је обиљежен Дан Републике – 9. јануар.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим – Република Српска.