Међу пет намирница које скраћују живот је и једна коју Срби обожавају

0
197

Сви воле да се с времена на вријеме препусте задовољству у омиљеној храни, али да ли сте икада размишљали о посљедицама које то носи?

Према студији Универзитета у Мичигену, конзумирање одређене хране може скратити ваш животни вијек за неколико минута.

Стручњаци издвајају шта од онога што конзумирамо скраћује живот, а наводе и колико – тачно у минут.

Хот дог – 36 минута

Колико год виршле изгледале укусно, пуне су штетних конзерванаса, нитрата и имају висок ниво натријума. Студија је показала да конзумирање једног хот дога може скратити животни вијек за 36 минута. Ако волите виршле, покушајте да пронађете здравије алтернативе као што су оне од органског меса или варијанте на бази поврћа.

Газирана пића – 12 минута

Газирана и друга слатка пића пуна су празних калорија које могу повећати ризик од гојазности, дијабетеса и срчаних болести. Уз то, могу изазвати каријес и дехидрацију. Студија је показала да испијање једног оваквог безалкохолног пића може скратити животни вијек за 12 минута. Зато покушајте да више пијете воду или незаслађени чај као здравију алтернативу.

Дупли чизбургер – 8 минута

Дупли чизбургер је многима омиљена брза храна, али може бити јако штетан по здравље. Препун је натријума, нездравих масти и угљених хидрата, што може повећати ризик од високог крвног притиска, можданог удара и срчаних болести. Студија је показала да једење једног дуплог чизбургера може скратити животни вијек за осам минута.

Пица – 7,8 минута

Пица је популарна храна у којој готово свако ужива, али може бити и једна од најгорих намирница за ваше здравље. Комерцијалне пице пуне су прерађеног меса, рафинисаних угљених хидрата и нездравих масти. Студија је показала да конзумирање једног парчета пице може скратити животни вијек за 7,8 минута. Ако волите пицу, покушајте да направите домаћу са свјежим и здравим састојцима. Тада знате шта стављате у своје тијело.

Сланина – 6 минута

Сланина је омиљена опција за доручак, а посебно у Србији многи не могу да јој одоле. Међутим, она садржи доста засићених масти и соли, што може повећати ризик од срчаних болести и можданог удара. Студија је показала да једење само једног режња сланине може скратити животни вијек за шест минута, преноси Zadovoljna.rs

С друге стране, поједини стручњаци кажу како сланина није нездрава, али под условом – да имамо мјеру.