ОД СУТРА НА РЕЦЕПТ ДОСТУПНЕ НОВЕ ТЕРАПИЈЕ

Република Српска - ФЗО

0
215

Осигураним лицима Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од сутра ће у апотекама на рецепт бити доступне нове терапије за хипертензију, хроничну опструктивну болест плућа, улцерозни колитис и хемофилију, а уводе се и двије нове фармацеутске услуге.

Из ФЗО је саопштено да су на А листу лијекова који се издају на рецепт уврштени „аклидинијум бромид, „формотерол“ прашак за инхалирање који користе обољели од хроничне опструктивне болести плућа и лијек „месалазин“ ректална суспензија, који се примјењује код акутних фаза улцерозног колитиса.

„Ријеч је о ефикасним терапијама захваљујући којима се смањује потреба за хоспитализацијама пацијената. Такође, на А листу су уврштени и рекомбиновани фактори коагулације /`мороктоког алфа` и `симоктоког алфа`/ које користе обољели од хемофилије. Наиме, ови лијекови су од раније доступни обољелима, али само у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске, јер се налазе у програму лијекова и набавља их Фонд путем јавних набавки“, наводи се у саопштењу.

Да би се олакшало обољелима, нарочито из других крајева Српске, да не морају да долазе у УКЦ само ради терапије, уврштавањем ових лијекова и на листу оних који се издају на рецепт убудуће ће бити доступни обољелима од хемофилије и у апотекама.

Како се наглашава, на овај начин побољшаће се и олакшати доступност терапија пацијентима, чему ФЗО, уз увођење нових терапија, константно тежи.

На Б листу уврштен је лијек „зофеноприл“ за хипертензију, који доприноси бољој контроли пацијената, што дугорочно резултује смањењем развоја компликација. Овај лијек, додаје се, пружа додатну заштиту срца и крвних судова.

„За лијекове са Б листе сва осигурана лица учествују у трошковима у износу од 50 одсто цијене лијека и нико није ослобођен плаћања. За референтне лијекове са А листе ФЗО у потпуности сноси трошкове за осигуранике који су ослобођени плаћања партиципације, док остали плаћају партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека“, наводе у ФЗО.

Када је ријеч о фармацеутским услугама, од 15. јануара Фонд ће за осигурана лица финансирати двије нове услуге у апотекама и то фармацеутску услугу израде подијељених прашкова и услугу израде сирупа.

„Ове услуге су уведене јер дозе и облици појединих лијекова нису прилагођени дјечијем узрасту, те дјеца не могу да их користе. Наиме, многи лијекови који се налазе на нашим листама доступни су само у облику чврстих фармацеутских облика које млађа дјеца не могу да прогутају, а и дозе нису прилагођене њиховом узрасту“, наводи се у саопштењу.

Због тога ће ФЗО почети финансирати услуге магистралне израде лијекова у виду прашкова или сирупа, како би се дјеци обезбиједиле потребне прописане терапије.