„СРПСКО СИЈЕЛО“ ОКУПИЛО ИЗВОРНЕ ГРУПЕ И ГУСЛАРЕ ИЗ СРБИЈЕ, ЦРНЕ ГОРЕ И СРПСКЕ

Република Српска - Вишеград - манифестација

0
124
Фото: СРНА

У Вишеграду је одржано „Српско сијело“ које је окупило бројне гусларе и пјевачке групе из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Ово је 17. „Српско сијело“ које је одржано у организацији мушке пјевачке групе „Раде Јамина“ из Вишеграда.

Предсједник мушке пјевачке групе „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је да су прошле године организовали велики број манифестација и неколико хуманитарних догађаја.

Чланица женске пјевачке групе „Романијска врела“ из Мокрог Мила Лопатић истакла је да радо долази на оваква дружења.

„Желимо да афирмишемо и младе да се прикључе како нашој, тако и другим групама, јер ово је у традицији нашег народа и то треба његовати“, рекла је Лопатићева.

Међу учесницима је био народни гуслар Мирко Ђондовић из Пљеваља, који се гуслама и епском поезијом бави више од 15 година и једини је гуслар са простора Црне Горе који је два пута био првак Републике Српске у свирању овог инструмента.

Све учеснике и госте поздравио је начелник општине Младен Ђуревић, који је окупљенима честитао новогодишње и божићне празнике и истакао да је ово један лијеп догађај који од заборава чува игру, пјесму, народну ношњу и све оно што је везано за српску традицију.

„Општина Вишеград осјећа обавезу да и даље помаже организацију овог, али и сличних догађаја, и то је најмање што можемо да учинимо како би његовали традицију одржавања оваквих манифестација“, рекао је Ђуревић.

„Српско сијело“ у Вишеграду одржава се под покровитељством општине Вишеград и Зависног предузећа „Хидроелектране на Дрини“, уз помоћ многобројних донатора и спонзора.